Ευρωπαϊκό πρόβλημα η αύξηση ζωοτροφών & λιπασμάτων - Ελλείψεις στην αγορά καλίου, αμμωνίας, νιτρικού ασβεστίου

Το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Έν...


Το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το θέμα μάλιστα απασχόλησε το πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που διεξήχθη το διήμερο 12 και 13 Δεκεμβρίου. 19 από τα 27 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής αντιπροσωπείας, υποστήριξαν την εισήγηση της Ισπανίας που ζήτησε να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο με ουσιαστικό αντίκτυπο στους αγρότες, που θα καταγράφει τους παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής. 

Τα κράτη ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού μείγματος εισροών, αίτημα που επανήλθε μετά την ανησυχία που είχε εκφραστεί νωρίτερα από πολλές χώρες στο Συμβούλιο της 15ης Νοεμβρίου. Από την πλευρά της η Ιταλία ζήτησε ειδικές ενισχύσεις, ενώ ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι χωρίς επάρκεια λιπασμάτων δεν υπάρχει επάρκεια τροφίμων.
Σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στην προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά γεωργικών εφοδίων με σοβαρές ελλείψεις και συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα. 

Αυτήν τη στιγμή φαίνεται να λείπουν από την αγορά το θειικό κάλιο, η θειική αμμωνία και το νιτρικό ασβέστιο.


AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Από τον Γιώργο Ρούστα
 (roustas@eleftheria.gr)


eleftheria.gr

Σχόλια