Στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς και φέτος το ελαιόλαδο της Τυνησίας

Το ελαιόλαδο της Τυνησίας πάλι φέτος στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς. Η Τυνησία επανέρχεται φέτος σε μια σχετικά καλή παραγωγή ελαιολάδο...


Το ελαιόλαδο της Τυνησίας πάλι φέτος στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς. Η Τυνησία επανέρχεται φέτος σε μια σχετικά καλή παραγωγή ελαιολάδου, που την κατατάσσει 2/3η παγκοσμίως, αναλόγως της ιταλικής, πίσω φυσικά από την Ισπανία αλλά και μπροστά από την ελληνική παραγωγή. 

Ακολουθεί η πολύ ενημερωτική ανάλυση του κ. Γεώργιου Σακουφάκη, Α΄Γραμματέα στο γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Τύνιδα.

Η Τυνησία είναι παγκοσμίως μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες με το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν καθώς έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα έσοδα από εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και η καλλιέργεια της ελιάς απασχολεί και προσφέρει εισόδημα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού.

Ο κλάδος του ελαιολάδου και των παραγώγων του αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% της συνολικής αξίας της τελικής γεωργικής παραγωγής. Το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου αντιπροσωπεύει το 50% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών, το 5,5% των συνολικών εξαγωγών και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος σε ξένο νόμισμα για τη χώρα.

Ο κλάδος της ελιάς (ελαιοκαλλιέργεια συν ελαιοβιομηχανία) υποστηρίζει, άμεσα ή έμμεσα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα και παρέχει 34 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες ετησίως, που ισοδυναμούν με περισσότερο από το 20% της αγροτικής
απασχόλησης.

Η ελαιοπαραγωγή καθιστά την Τυνησία ανταγωνιστική με τη χώρα μας στις παγκόσμιες αγορές καθόσον μάλιστα φυτεύονται όλο και περισσότερες εκτάσεις, η τυποποίηση αυξάνεται και βελτιώνεται και υπάρχει μια σταθερή πολιτική υποστήριξης του προϊόντος.

Σημαντική αγορά για το τυνησιακό ελαιόλαδο αποτελεί η Ε.Ε. και με βάση την ισχύουσα Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας προβλέπεται ετήσια ποσόστωση εξαγωγής 56.700 αδασμολόγητων τόνων ελαιολάδου. Κατά καιρούς έχουν δοθεί επιπλέον ποσότητες αδασμολόγητης πρόσβασης ως μέτρο στήριξης της τυνησιακής οικονομίας.

Η Τυνησία επανέρχεται κατά καιρούς ζητώντας αύξηση των ποσοτήτων αυτών ιδιαίτερα σε έτη με μεγάλη παραγωγή: τον περασμένο Ιούνιο αιτήθηκε την αύξηση του ορίου εισαγωγής σε 100.000 τόνους ελαιολάδου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Οργανισμού Ελαιολάδου της Τυνησίας, η φετινή εσοδεία ελαιολάδου (χειμώνας 2021- 2022) εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στους 240.000 τόνους αυξημένη δηλαδή κατά 100.000 έναντι της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου η οποία ήταν από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών. Τούτο είχε αποδοθεί στις μειωμένες βροχοπτώσεις αλλά και στα προβλήματα χρηματοδότησης των αγροτών που λειτουργούν αποθαρρυντικά για την ελαιοπαραγωγή.

Η τιμή για τους παραγωγούς εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 11 τυνησιακών δηναρίων (2,18 ως 3,43 ευρώ περίπου). Παρόλα αυτά και η εκτιμώμενη εφετινή παραγωγή δε θεωρείται πολύ καλή καθώς η χώρα έχει δυνατότητες πολύ μεγαλύτερης παραγωγής. Αναφέρεται εδώ ότι την ελαιοκομική περίοδο 2019-20 (με την οποία κυρίως συγκρίνεται η εφετινή παραγωγή λόγω του ότι τα ελαιόδεντρα παρουσιάζουν εναλλάξ αυξημένη και μειωμένη παραγωγή ανά έτος) η παραγωγή ελαιολάδου υπερέβη τους 350.000 τόνους.

Η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιών είναι 1,2 εκ. τόνοι. Η παραγωγή εκτιμάται χαμηλή καθώς σε γενικές γραμμές στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας είχαν προηγηθεί κανονικές κλιματικές συνθήκες, ιδίως όσον αφορά τις βροχοπτώσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας τα τελευταία χρόνια προωθεί και ενισχύει τις αρδευόμενες καλλιέργειες που μπορούν να προσφέρουν σταθερή παραγωγή, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες. Οι αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στην Τυνησία από 40.000 εκτάρια σε 100.000 εκτάρια, παράγοντας μεταξύ 80 και 100.000 τόνους ελαιολάδου κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι αρδευόμενες φυτείες θα μπορούσαν να παρέχουν σχεδόν το 80% της ελαιοκομίας. Οι αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν μέτρα για τους κινδύνους που απειλούν την ελαιοπαραγωγή κυρίως σε ότι αφορά την πρόληψη των ασθενειών και της απειλής της ελαιοπαραγωγής από το καταστροφικό βακτήριο “Xylella fastidiosa» που μαστίζει την Ιταλία και απειλεί τους ελαιώνες της Μεσογείου.

Όσον αφορά την πρόοδο μιας εν εξελίξει εθνικής εκστρατείας για την καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, έχει προγραμματιστεί σχέδιο φυτοϋγειονομικής προστασίας σχεδόν 5 εκ. ελαιόδεντρων για την περίοδο 2021/2022, έναντι σχεδόν 830 χιλιάδων ριζών ελιάς κατά την περίοδο 2019/2020.

Όσον αφορά την εξέλιξη της εξαγωγικής περιόδου, τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο όγκος των εξαγωγών της περσινής ελαιοκομικής περιόδου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, έφτασε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, τους 183 χιλιάδες τόνους, με αναμενόμενη αξία 1,539 δις τυνησιακά δηνάρια (480 εκ. ευρώ περίπου) συμπεριλαμβανομένων 24 χιλιάδων τόνων συσκευασμένου ελαιολάδου αξίας 284 εκ. δηναρίων.

Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν σαφώς αυξηθεί στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, και φθάνουν σε αξία τα 7,770 δηνάρια ανά κιλό για το χύμα λάδι και 11,728 δηνάρια το κιλό συσκευασμένο λάδι. Σημειώνεται ότι την αμέσως προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο (Οκτ 2019 – Σεπτ 2020) οι εξαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου είχαν φθάσει τους 343.000 τόνους και τα έσοδα ανήλθαν στα 2,078 δις τυνησιακά δηνάρια.

Στόχος του τυνησιακού Υπουργείου Γεωργίας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της επιστημονικής έρευνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τυνησιακού ελαιολάδου στις ξένες αγορές, η κατάκτηση νέων αγορών, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του, η προώθηση του βιολογικού ελαιολάδου κ.α. Σύμφωνα με το σχεδιασμό και την αύξηση των εκτάσεων ελαιοκαλλιέργειας η οποία φθάνει τα 22 χιλιάδες εκτάρια ετησίως, η παραγωγή θα φθάνει στους 270 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου κατά μέσο όρο ανά διετία ως το 2030.

Από τα διεθνή στατιστικά που επεξεργαστήκαμε στο olivenews.gr επιβεβαιώνεται ο σημαντικός παγκόσμιος ρόλος της Τυνησίας. Οι συνολικές εξαγωγές ελαιολάδου της για το 2019 ανήλθαν σε 163.423 τόνους, με βασικούς προορισμούς την Ιταλία (42.546 τόνοι), την Γαλλία (8.484), τον Καναδά (6.984), ενώ η Βραζιλία και το Βέλγιο ακολουθούν με μεγάλη διαφορά (1.480 και 1.099 τόνοι ελαιολάδου αντίστοιχα).

Τέλος, όσον αφορά τις επιτραπέζιες ελιές, η Τυνησία έχει μια ασήμαντη παραγωγή, με το 50,5% των εξαγωγών της να έχουν προορισμό την Γαλλία (100 από τους 198 συνολικά τόνους ελιάς που εξάγονται).

πηγή:   olivenews.gr

Σχόλια