Η πολιτική θα στηρίξει εκστρατείες που συμβάλλουν στην ενθάρρυνση «λιγότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και άλλων τροφίμων που συνδ...
Η πολιτική θα στηρίξει εκστρατείες που συμβάλλουν στην ενθάρρυνση «λιγότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και άλλων τροφίμων που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου (π.χ. αλκοολούχα ποτά)».
Η πολιτική προώθησης της ΕΕ για το 2022 θα ενθαρρύνει τη μετάβαση σε περισσότερες φυτικές δίαιτες, αφού χαρακτηρίσει το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας κίνδυνο καρκίνου, μια κίνηση που πλήγωσε τον τομέα της κτηνοτροφίας, αλλά χαιρετίστηκε από την κοινωνία των πολιτών, η οποία τόνισε την ανάγκη για περισσότερη καινοτομία στον τομέα των φυτών.
Η πολιτική, εκ των οποίων 185,9 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προς και εκτός της ΕΕ το 2022, χρηματοδοτεί εκστρατείες σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του για βιωσιμότητα, όπως περιγράφεται στη εμβληματική πολιτική του μπλοκ για τα τρόφιμα και τη γεωργία, τη στρατηγική «Farm to Fork» (F2F).
Ως εκ τούτου, όπως και το 2021, το πρόγραμμα εργασίας για την πολιτική προώθησης του επόμενου έτους θα επικεντρωθεί σε προϊόντα και γεωργικές πρακτικές που στηρίζουν τα βιολογικά προϊόντα, τα οπωροκηπευτικά, τη βιώσιμη γεωργία και τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων.
"Η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα πρέπει να αυξηθεί εάν θέλουμε περισσότερους παραγωγούς να ενταχθούν στην πράσινη μετάβαση", δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεκόφσκι στο πίσω μέρος της έναρξης της πολιτικής.
Το φετινό πρόγραμμα εργασίας για την πολιτική προώθησης αναφέρει επίσης ότι κατά την αξιολόγηση των κριτηρίων ανάθεσης μιας προτεινόμενης εκστρατείας, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην "ενθάρρυνση της μετάβασης σε μια πιο φυτική διατροφή".
Ένα παράρτημα του εγγράφου εργασίας της πολιτικής διευκρινίζει ότι αυτό σημαίνει "λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου (π.χ. αλκοολούχα ποτά)", το οποίο ορίζει ως "βόειο κρέας, χοιρινό κρέας, αρνί και κατσικίσιο κρέας και όλα τα επεξεργασμένα κρέατα".
Η κίνηση έλαβε προβλέψιμες αντιδράσεις από το λόμπι αγροτών της ΕΕ. Όπως περιγράφεται στη θέση τους που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ανέφεραν ότι θα προωθήσει "εξαιρετικά επεξεργασμένα, τυποποιημένα και κατασκευασμένα vegan προϊόντα", θέτοντας πολλούς αγρότες σε κίνδυνο.
"Η υποσχόμενη επανάσταση σίγουρα δεν θα είναι αυτή που θα προωθηθεί, και όταν φτάσουμε εκεί, δεν θα υπάρξει επιστροφή. Οι φάρμες μας και η τεχνογνωσία τους θα χαθούν", προειδοποίησε τότε ο σύλλογος.
Ωστόσο, η κίνηση χαιρετίστηκε από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace, οι οποίοι εδώ και καιρό αγωνίζονται ενάντια στη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη στήριξη του τομέα κρέατος.
«Η χρήση δημόσιου χρήματος για τη χρηματοδότηση διαφημιστικών εκστρατειών με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών ζωικών προϊόντων έρχεται σε αντίθεση με την επιστήμη και αντιτίθεται στην Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε ο Marco Contiero, διευθυντής πολιτικής για τη γεωργία στην Greenpeace Europe, στο EURACTIV.
Πρόσθεσε ότι, ακόμα και αν είναι ευπρόσδεκτη, η πολιτική προώθησης του επόμενου έτους εξακολουθεί να επιτρέπει τέτοιες εκστρατείες με λίγους μόνο περιορισμούς.
«Επείγουσα» ανάγκη τόνωσης της καινοτομίας με βάση τις εγκαταστάσεις
Εν τω μεταξύ, άλλοι γρήγορα επεσήμαναν ότι οι καινοτόμες φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του F2F.
"Έχει να κάνει με την εξέταση περισσότερων στην παραγωγή πιο ποικιλόμορφων και βιώσιμων πρώτων υλών", δήλωσε ο Jeroen Knol, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (EFFoST) κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της EURACTIV.
Ο Knol επεσήμανε ότι η νέα επεξεργασία εναλλακτικών πρωτεϊνών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας και στην εξάλειψη των αποβλήτων στην παραγωγή, διανομή και κατανάλωση της συνολικής αλυσίδας αξίας.
Ωστόσο, τονίζοντας τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η κοινότητα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στην εξασφάλιση ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων στην αγορά, η Knol τόνισε την επείγουσα ανάγκη να τονωθεί η καινοτομία στον τομέα για να επιτευχθεί το πλήρες δυναμικό της.
"Απαιτείται πολλή καινοτομία για να γίνουν πιο ασφαλή, πιο βιώσιμα και πιο υγιεινά τρόφιμα, αλλά ταυτόχρονα νόστιμα, ποικίλα και προσβάσιμα στους Ευρωπαίους καταναλωτές", επεσήμανε.
Εν τω μεταξύ, η Ακακία Σμιθ, υπεύθυνη πολιτικής στη ΜΚΟ Good Food Institute Europe, η οποία πραγματοποιεί εκστρατείες για την προώθηση της φυτικής και κυτταρικής γεωργίας, επεσήμανε το ρόλο της καινοτομίας στο να καταστήσει τη βιώσιμη επιλογή προσιτή και προσβάσιμη σε σημείο που να γίνει η «προεπιλεγμένη επιλογή».
"Πολλές εξελίξεις συμβαίνουν, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες", ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός των αλλαγών "δεν είναι καθόλου αρκετά γρήγορος, προκειμένου να απελευθερώσει τα περιβαλλοντικά οφέλη που είναι δυνατά μέσω μεγαλύτερης στροφής προς βιώσιμες πρωτεΐνες".
Η ταχύτητα αυτής της προόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η ΕΕ "επιλέγει πραγματικά να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε βιώσιμες πρωτεΐνες στην έρευνα ανοικτής πρόσβασης", όπως και για άλλες καινοτομίες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε.
Θέμα ισορροπίας
Ωστόσο, ενώ ο ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν αναγνώρισε τα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση κρέατος, ζήτησε ισορροπία στη συζήτηση για τις φυτικές δίαιτες.
Τονίζοντας την ανάγκη να εξετάσουμε ολόκληρη την πτυχή της βιωσιμότητας, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι μια μεγάλη ποσότητα γεωργικής γης στην Ευρώπη είναι μόνιμοι λειμώνες, κάτι που είναι χρήσιμο μόνο με τη βοήθεια ζώων βόσκησης.
"Διαφορετικά, χάνουμε αυτό το μόνιμο λιβάδι για την παραγωγή τροφίμων, ή μετασχηματίζουμε αυτό το λιβάδι, το οποίο θα ήταν η χειρότερη επιλογή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή", ανέφερε.
"Έτσι, επίσης εδώ, πρέπει να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο, καθώς είναι σαφές ότι έχουμε πολύ υψηλή κατανάλωση κρέατος στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο Ντόρφμαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετάβαση σε μια εξ ολοκλήρου φυτική διατροφή δεν συνεπάγεται βελτίωση της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων.
"Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς πρέπει να κοιτάξετε ολόκληρη την αλυσίδα", κατέληξε.
[Επιμέλεια: Άλις Τέιλορ]
πηγή:EURACTIV.com
Σχόλια