24ου Forum Ανάπτυξης:Πρόταση για δημιουργία τράπεζας ποικιλιών ελαιολάδου

Τη δημιουργία τράπεζας ποικιλιών ελαιολάδου για την ανάδειξη των δεκάδων ποικιλιών, με διαφορετικές γεύσεις, οξύτητες, χρώμα, αντοχές και πυ...


Τη δημιουργία τράπεζας ποικιλιών ελαιολάδου για την ανάδειξη των δεκάδων ποικιλιών, με διαφορετικές γεύσεις, οξύτητες, χρώμα, αντοχές και πυκνότητα πρότεινε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, με την οργάνωση της τράπεζας ελαιολάδου θα καταστεί δυνατή, πρώτα στην ετικέτα και μετά εντός και εκτός της χώρας, η ανάδειξη της αξίας του ελαιολάδου κάθε περιοχής με έναν ακόμη σημαντικό τρόπο. 

«Η ελιά είναι ο πράσινος χρυσός της χώρας. Η τράπεζα ποικιλιών ελαιολάδου είναι μια σημαντική πρόταση που θα πρέπει να τη δουλέψουμε σε βάθος πολύ σοβαρά», υπογράμμισε ο κ. Ζαΐμης. Εξάλλου, ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας, η αξία του ελαιολάδου και το μέλλον που είναι η τυποποίηση για μια βιώσιμη ανάπτυξη ήταν τα βασικά συμπεράσματα που αναδείχθηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση «Επιλέγουμε την ελιά ως προστάτη του πλανήτη, της υγείας και της οικονομίας μας».

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν, οι ελιές παρέχουν θέσεις εργασίας, ασφάλεια και φυσικούς πόρους στις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι έχει μπει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης το θέμα του ελαιολάδου. 

«Χρειάζεται εθνική στρατηγική για να αναδειχθεί το ελαιόλαδο και τα προϊόντα του. Επιθυμούμε μέσα από τη συνεργασία ο ‘‘πράσινος χρυσός’’ να αποτελέσει ένα προϊόν-όχημα μιας νέας εποχής. Μάλιστα, ήδη, βγαίνουν προγράμματα σχετικά με τη μεταποίηση και την τυποποίηση ελαιολάδου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος-μελετητής, Γεώργιος Σιγαλός, ο οποίος και συντόνιζε τη συζήτηση, μιλώντας για τα συμπεράσματα, τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε brand name προϊόντα, όπως το αγουρέλαιο της περιοχής που έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι σε καλή τιμή. 

Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να κατατεθεί ένας φάκελος για την ποικιλία που ευδοκιμεί στην περιοχή και είναι η Κουτσουρελιά. Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι τόνισαν πως χρειάζονται αρδευτικά έργα, αλλά και να εξασφαλιστούν μέθοδοι για να διατηρείται το λάδι περισσότερο χρόνο.

Σχόλια