Ποιότητα ή εγκατάλειψη, οι δύο επιλογές για τον μικρό παραγωγό ελαιολάδου

«Αν βασιστούμε στις αξίες της ελαιοκομίας: την Υγεία, τη Γαστρονομία, τον Μεσογειακό Πολιτισμό και το Περιβάλλον, μπορούμε να γίνουμε ακαταν...


«Αν βασιστούμε στις αξίες της ελαιοκομίας: την Υγεία, τη Γαστρονομία, τον Μεσογειακό Πολιτισμό και το Περιβάλλον, μπορούμε να γίνουμε ακατανίκητοι. Δεν υπάρχει λιπαρή ουσία που μπορεί να φτάσει το ελαιόλαδο. Πρέπει όμως να βρούμε πώς θα επικοινωνήσουμε αυτό το γεγονός στον παγκόσμιο καταναλωτή» σημειώνει ο Ισπανός Jose Maria Penco, ο οποίος υπηρετεί το ελαιόλαδο με όλες του τις δυνάμεις και από ποικίλους επαγγελματικούς τομείς δραστηριότητας.


Συνέντευξη στη Σοφία Σπύρου

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την Ελλάδα, πέρα από τον θαυμασμό του για τους φανταστικούς χυμούς ελιάς που παράγει, συμμετέχει ως επικεφαλής του πάνελ κριτών στον διαγωνισμό Athena IOOC.

Πώς γνωρίσατε τον κόσμο του ελαιολάδου και ποια είναι η σημερινή επαγγελματική σας θέση;

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Γεωπονία στο Πανεπιστήμιο της Cordoba και αργότερα έκανα μεταπτυχιακό στην Ελαιοκομία. Από εκεί και πέρα αφοσιώθηκα σε αυτό το αντικείμενο. Επαγγελματικά, όλοι οι τομείς της δραστηριότητάς μου σχετίζονται με το ελαιόλαδο. Αφενός, είμαι διευθυντής της Ένωσης Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας (AEMO), η οποία συγκεντρώνει 142 δήμους και ελαιοκομικές επαρχίες της Ισπανίας, είμαι επίσης μηχανικός έργου σε ελαιουργεία και διαχειρίζομαι ένα οικογενειακό, βιολογικό αγρόκτημα με ελιές στην πόλη μου. Στη γευσιγνωσία ειδικεύτηκα πριν από χρόνια. Με την ΑΕΜΟ διοργανώνουμε διαγωνισμούς ποιότητας, με καλούν επίσης και σε άλλους διεθνείς διαγωνισμούς σαν κριτή ή διευθυντή.


Καθώς η μεσογειακή διατροφή κερδίζει έδαφος, η ζήτηση για ελαιόλαδο αυξάνεται, το ίδιο και η παραγωγή. Μπορεί η ζήτηση να συμβαδίζει με την αυξανόμενη προσφορά;

Ας μην ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο μόλις και μετά βίας αντιπροσωπεύει το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης λιπαρών ουσιών στην ανθρώπινη διατροφή, οπότε ας δούμε το 98% της πιθανής αγοράς. Είναι σίγουρο ότι η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται, αλλά αυτό συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες και, εν τέλει, κάθε χρονιά πωλείται το 100% του παραγόμενου ελαιολάδου. Το πρόβλημα είναι η τιμή. Αν βασιστούμε στις αξίες της ελαιοκομίας: την Υγεία, τη Γαστρονομία, τον Μεσογειακό Πολιτισμό και το Περιβάλλον, μπορούμε να γίνουμε ακατανίκητοι. Δεν υπάρχει λιπαρή ουσία που μπορεί να φτάσει το ελαιόλαδο. Πρέπει όμως να βρούμε πώς θα επικοινωνήσουμε αυτό το γεγονός στον παγκόσμιο καταναλωτή. Αν γίνει αυτό, δεν θα έχουμε κάθε χρόνο προβλήματα στην πώληση, ακόμα κι αν η παραγωγή αυξάνεται. Η πρόκληση είναι να πωλούμε σε μια αξιοπρεπή τιμή, τέτοια που να καλύπτει τα κόστη.


Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελαιώνων Ισπανίας και Ιταλίας είναι παραδοσιακά λιοστάσια όπου οι ελιές καλλιεργούνται σχεδόν όπως και πριν από 100 χρόνια ή περισσότερο. Μπορούν αυτά τα αγροκτήματα να αντισταθούν στις τεχνολογικές αλλαγές ή θα βιώσουν ένα τέλος εποχής;

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, μιας και η καλλιέργεια της ελιάς σε πολλές αγροτικές περιοχές δεν αποτελεί μόνο μια πηγή απασχόλησης, αλλά είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που μας έχει διαμορφώσει ως ανθρώπους. Βέβαια είναι αλήθεια ότι οι εντατικοί ελαιώνες έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής από τους παραδοσιακούς και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική βιωσιμότητα των τελευταίων. Είναι επίσης αλήθεια ότι ορισμένες περιοχές όπου η κλίση εδάφους το επιτρέπει, είναι δηλαδή λιγότερο από 15%, θα πρέπει να αλλάξουν τα συστήματα καλλιέργειας σε πιο ορθολογικά. Η ανησυχία εστιάζει στις περιοχές των λόφων ή των βουνών. Σε αυτούς τους ορεινούς τόπους, που είναι οι αρχαιότερες περιοχές καλλιέργειας της ελιάς, θα πρέπει να αναζητήσουμε την προστιθέμενη αξία, πατώντας σε υπηρεσίες που προσφέρουν τα δέντρα της ελιάς. Η ελιά είναι ένα δέντρο απόλυτα συνυφασμένο με το τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου. Το λάδι της διαθέτει μοναδικά γευστικά και υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά. Η ελαιοκαλλιέργεια έχει κοινωνική σημασία για τη διατήρηση του ντόπιου πληθυσμού. Έχει επίσης τεράστια οικολογική σημασία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών. Όλες αυτές οι αξίες πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επιλογές των καταναλωτών αλλά και στο σχεδιασμό των μελλοντικών ευρωπαϊκών πολιτικών, που πρέπει να στηρίξουν τον παραδοσιακό ορεινό ελαιώνα.

Για το ευρύ κοινό είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί πρέπει να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την επιδότηση της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας, η οποία δεν είναι βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις.

Όπως προανέφερα εξαιτίας των πολλών υπηρεσιών που προσφέρουν τα ελαιόδεντρα, επειδή συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, ενός πληθυσμού που ενεργεί σαν φύλακας του περιβάλλοντος. Εμείς στην AEMO ζητήσαμε τη γνώμη των Ισπανών καταναλωτών και αναγνωρίζουν ότι πρέπει να δώσουμε διαφορετική βοήθεια στον αγροτικό κόσμο που διατηρεί τον ελαιώνα υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες λόγω του υψηλού κόστους και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν την ίδια άποψη και οι Ευρωπαίοι γείτονές μας.

Η επιτυχία των ΠΟΠ / ΠΓΕ δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να εκτιμήσουν τα προϊόντα που ξεχωρίζουν για τα χαρακτηριστικά τους και για τον τρόπο παραγωγής τους.

Συμφωνώ απολύτως ότι οι πιστοποιήσεις ποιότητας, είτε προέλευσης (ΠΟΠ – ΠΓΕ), είτε βιολογικής ή βιοδυναμικής παραγωγής, προσθέτουν αξία στο προϊόν στα μάτια του καταναλωτή, επειδή υπάρχει κάποιος οργανισμός υπεύθυνος να παρακολουθεί τη συμμόρφωση του προϊόντος με την περιγραφή του. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπως το κρασί ή τα τυριά, δεν είναι απλά ένα τρόφιμο, είναι ένα γαστρονομικό προϊόν που συνδέεται με συγκεκριμένη ποιότητα και περιοχή, που ο καταναλωτής το αναζητά και το επιθυμεί και ως εκ τούτου η πιστοποίηση της προέλευσής ή του ιδιαίτερου τρόπου παραγωγής τού προσθέτουν αξία χωρίς αμφιβολία. Εμείς στην Ισπανία επιμένουμε στη διαφοροποίηση των παραγωγών των ορεινών περιοχών και αυτά τα «εργαλεία» μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό.


Ένας μικρός παραγωγός έχει άλλη επιλογή από την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας;

Ο μικρός παραγωγός δεν διαθέτει άλλη διέξοδο από το να παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με υψηλή διαφοροποίηση, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Αυτό είναι γνωστό σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Στην Ισπανία επιμένουμε στη συνεταιριστική συγκέντρωση ελαιολάδου ως μοντέλο επιβίωσης. Πιστεύουμε όμως ότι η παραγωγή παρτίδων υψηλής ποιότητας για την τοπική αγορά είναι μια βιώσιμη λύση για μικρές εκμεταλλεύσεις με υψηλότερα κόστη παραγωγής. Σε κάθε φόρουμ που η ΑΕΜΟ παρακολουθεί λέμε στους μικρούς: «Ποιότητα του προϊόντος ή εγκατάλειψη του ελαιώνα», δεν υπάρχει άλλη λύση.

Η Ιταλία ηγείται της αγοράς και το ιταλικό ελαιόλαδο απολαμβάνει ακόμη και κατά 50% υψηλότερη τιμή από το ελληνικό και το ισπανικό επειδή έχει καθιερωθεί διεθνώς ως υψηλής ποιότητας προϊόν. Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του ελληνικού και ισπανικού ελαιολάδου;

Η Ιταλία είναι ο ηγέτης στην «εμπορευματοποίηση» του ελαιολάδου και στην απόκτηση προστιθέμενης αξίας. Εμείς αντί να τους επικρίνουμε, θα έπρεπε να μαθαίνουμε από αυτούς. Στο μέλλον, και αυτό ήδη γίνεται, αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν η Ελλάδα και η Ισπανία και να εξάγουν τα ελαιόλαδα στις νέες χώρες καταναλωτές με υψηλή τιμή και από την οπτική γωνία της μέγιστης ποιότητας. Σε όλα τα παραπάνω η επένδυση στην εκπαίδευση των καταναλωτών είναι το κλειδί και εδώ πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια. Στην Ισπανία αυτό το έργο γίνεται μέσω διεπαγγελματικών και κοινοτικών ενισχύσεων για το marketing, αλλά είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση και οι περαιτέρω δαπάνες σε αυτές τις δράσεις.

Φέτος οι ξηρασίες, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι πυρκαγιές έχουν πείσει το κοινό ότι η εποχή της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ. Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγορά του ελαιολάδου, πώς μπορεί να επηρεαστούν οι μικροκαλλιεργητές;

Υπάρχει μια αναλογική σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της καλλιέργειας της ελιάς. Αφενός, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων στον κόσμο με διάφορους τρόπους. Βραχυπρόθεσμα, περιορίζει τις παραγωγές των τελευταίων ετών. Η Ισπανία είχε δυνατότητες παραγωγής 2 εκατ. τόνων και όμως τα τελευταία 5 χρόνια η μέση παραγωγή ήταν μόλις 1,4 εκατομμύρια. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάνει τις ζώνες καλλιέργειας να μετατοπίζονται προς τα βόρεια. Από τη μια βλέπουμε τις πρώτες εικόνες από ελαιώνες που δεν υπήρχαν εκεί ποτέ όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ολλανδία, από την άλλη βλέπουμε ερημοποιήσεις στη Νότια Ευρώπη μιας και είναι ολοένα και πιο δύσκολο να συμπληρωθούν αρκετές ώρες ψύχους για την καρποφορία. Σε αυτό τον τομέα η έρευνα για νέες ποικιλίες θα είναι απαραίτητη. Αφετέρου, όμως με έναν αντίστροφο τρόπο, η καλλιέργεια της ελιάς μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής επειδή είναι το μεγαλύτερο «καλλιεργούμενο δάσος» στη Μεσόγειο, δεσμεύει άνθρακα όταν εφαρμόζουμε ορθές πρακτικές και ως εκ τούτου αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το σύστημα NutriScore, ο καταναλωτής πληροφορείται ότι το ελαιόλαδο είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας από πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπερεπεξεργασμένων.

Το NutriScore πρέπει να παυτεί οριστικά και αυτό το έργο επωμίζονται οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Ειδικά η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα πρέπει να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο για να σταματήσουν αυτή την ανοησία, που καταδικάζει τρόφιμα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Να υιοθετήσουμε ένα ορθολογικό ευρωπαϊκό σύστημα, καταρτισμένο από την Αρχή Τροφίμων, που προωθεί τη Μεσογειακή Διατροφή.


Υπάρχει μια τάση ανάμεσα στους Έλληνες παραγωγούς ελαιολάδου να εστιάζουν στις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Πρέπει το ελαιόλαδο να διαφημίζεται ως ένα φυσικό φάρμακο;

Το εξαιρετικό παρθένο θεωρείται η πιο υγιεινή λιπαρή ουσία και είναι επίσης ένα συστατικό που προσθέτει γεύση, άρωμα και χρώμα. Πρέπει να τα ντύσουμε όλα αυτά με το περιτύλιγμα του πολιτισμού της Μεσογείου και να βάλουμε μια ταμπέλα που θα γράφει «παράγεται σε βιώσιμο περιβάλλον, που μειώνει την κλιματική αλλαγή».

Γιατί μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου να πάρει μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό;

Οι σοβαροί διαγωνισμοί αποτελούν συχνά εφαλτήριο για να βάλουμε μια επιχείρηση στο χάρτη και να βοηθήσουμε στο καλύτερο μάρκετινγκ. Αλλά όπως πάντα στη ζωή, πρέπει να επιλέξουμε τους καλύτερους και πιο αυστηρούς διαγωνισμούς και, κατά τη γνώμη μου, δεν πηγαίνουμε σε όλους, επειδή ορισμένα μετάλλια αξίζουν περισσότερο από άλλα. Δεν θα είμαι εγώ, σαν διευθυντής του EVOOLEUM, που θα πω ποιοι είναι οι καλύτεροι και ποιοι όχι, αλλά προτείνω να διαβάσετε τις βάσεις, να δείτε τις κριτικές επιτροπές, να δείτε τα εχέγγυα αντικειμενικότητας και από εκεί να αποφασίσετε.

Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη μόνο υπέροχοι χυμοί ελιάς

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη σταθερή συμμετοχή του ως κριτής στον Athena IOOC, ο Jose Maria Penco αναφέρει σχετικά: «Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Μητέρας Ελιάς στην Ευρώπη και η Ελλάδα έπρεπε να έχει έναν διεθνή διαγωνισμό αναφοράς με αυστηρή και σοβαρή δουλειά. Ο Athena IOOC έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους διαγωνισμούς στον κόσμο. Είναι ένας αντικειμενικός διαγωνισμός και εγγυάται μια σοβαρή αξιολόγηση των δειγμάτων με μια εξαιρετική κριτική επιτροπή, εξ ου και η αυξανόμενη επιτυχία του στον αριθμό των συμμετεχόντων δειγμάτων. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο διαγωνισμός από το πρώτο του «χιλιόμετρο» εισήγαγε την Ελλάδα στα καλύτερα ελαιόλαδα σε παγκόσμιο επίπεδο και την έκανε γνωστή για τους φανταστικούς χυμούς ελιάς που παράγονται σε πολλούς τόπους παραγωγής γνωστούς ακόμη και από την αρχαία Ελλάδα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Κωνσταντίνο Στεργίδη και τη Μαρία Κατσούλη, επικεφαλής του διαγωνισμού, επειδή τα πάνε εξαιρετικά και θέλω επίσης να τους ευχαριστήσω, σε προσωπικό επίπεδο, που κάθε χρόνο με προσκαλούν να απολαύσω αυτή την υπέροχη χώρα, µια χώρα απαραίτητη για την κατανόηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».


Σχόλια

Όνομα

''ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ'' ΓΕΩΠΟΝΟΣ,2,0ΑΕΔ,1,120 ΔΟΣΕΙΣ,6,1540,1,176,3,1821,1,1940,1,4Ε,3,4Χ4,1,7ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου,2,α,1,Α ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ,1,ΑΑΔΕ,102,ΑΒΓΑ,10,ΑΒΔΗΡΑ,1,ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ,16,ΑΒΟΚΑΝΤΟ,31,ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ,2,ΑΒΡΩΝΙΑ,2,ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ,2,ΑΓΑΥΗ,1,ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ,1,ΑΓΓΕΛΙΑ,6,ΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,49,ΑΓΓΛΙΑ,7,ΑΓΓΛΙΚΑ,1,ΑΓΓΟΥΡΙΑ,11,ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ,1,ΑΓΕ,1,ΑΓΕΛΑΔΕΣ,43,ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΑ,8,ΑΓΕΛΕΣ,1,ΑΓΕΛΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ,2,ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ,2,ΑΓΙΑ,1,ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ,1,ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ,4,ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ,3,ΑΓΚΙΝΑΡΑ,14,ΑΓΚΟΛΑ,1,ΑΓΝΟ,7,ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,5,ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ,1,ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ,2,ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ,24,ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ,2,ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ,8,ΑΓΡΑΦΑ,4,ΑΓΡΕΡΓΑΤΕΣ,241,ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ,11,ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ,124,ΑΓΡΙΑ ΜΥΡΤΙΛΑ,1,ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ,2,ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ,4,ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ,26,ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ,8,ΑΓΡΙΑ ΦΡΟΥΤΑ,1,ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ,5,ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ,2,ΑΓΡΙΑΠΙΔΙΑ,1,ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ,1,ΑΓΡΙΝΑ,1,ΑΓΡΙΝΙΟ,2,ΑΓΡΙΟ ΚΑΣΤΑΝΟ,1,ΑΓΡΙΟ ΤΡΑΙΝΤΑΦΥΛΛΟ,1,ΑΓΡΙΟΑΓΚΙΝΑΡΑ,3,ΑΓΡΙΟΑΧΛΑΔΙΑ,2,ΑΓΡΙΟΒΟΥΒΑΛΟΣ,1,ΑΓΡΙΟΓΑΛΟΣ,1,ΑΓΡΙΟΓΑΤΑ,2,ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ,10,ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ,154,ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ,24,ΑΓΡΙΟΔΑΜΑΣΚΗΝΟ,1,ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΑ,3,ΑΓΡΙΟΚΕΡΑΣΙΑ,1,ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΑ,2,ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΟΣ,2,ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ,2,ΑΓΡΙΟΜΕΛΙΣΣΕΣ,2,ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΑ,1,Αγριοποϊνσέτια,1,ΑΓΡΙΟΣΦΗΚΑ,1,ΑΓΡΙΟΤΡΑΙΝΤΑΦΥΛΛΙΑ,2,ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ,1,ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΙ,55,ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ,1,ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,1,ΑΓΡΟΔΑΣΟΠΟΝΙΑ,4,ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ,175,ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ,23,ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΡΚΟ,2,ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ,15,ΑΓΡΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,8,ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ,2,ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ,5,ΑΓΡΟΝΕΑ,281,ΑΓΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,6,ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ,119,ΑΓΡΟΤΕΣ,524,ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ,5,ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,45,ΑΓΡΟΤΗΣ,2,ΑΓΡΟΤΙΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,136,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ,2,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ,133,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,8,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ,51,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ,3,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ,126,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤ,11,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,24048,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΙ,5,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΕΚ,2,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΕΠ,1,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ,111,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ,280,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,13,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,5220,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,9,ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ,112,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΡΟΕΣ,1,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ,782,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ,2,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ,37,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ,830,Αγροτικές Επιδοτήσεις,1,Αγροτικές ΕπιδοτήσειςΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ,1,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ,11,Αγροτικές Καλλιέργειες,6,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ,1045,ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ,1,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,13,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ,2,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ,213,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,14,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ,16,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ,42,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,153,Αγροτική Οικονομία,2,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ,13,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,4,ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,24,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ,2,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ,64,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,2,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ,6,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ,2,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΑΚΕ,1,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,123,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ,221,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ,1,ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ,1,ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ,20,ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ,447,ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ,3,ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ,4,ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,3,ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,1,ΑΓΡΟΤΙΣΕΣ,5,ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ,50,ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,7,ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ,13,ΑΓΡΟΤΟΣΗΜΟ,1,ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,82,ΑΓΡΟΤΩΝ,1,ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ,3,ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ,6,ΑΓΩΓΟΙ ΑΡΔΕΥΣΗΣ,11,ΑΓΩΓΟΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ,34,ΑΔΕΔΥ,32,ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ,3,ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,1,ΑΔΕΙΑ ΘΗΡΑΣ,3,ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΡΑΚΤΕΡ,3,ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ,1,ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ,1,ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΡΑΚΤΕΡ,10,ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ,13,ΑΔΕΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ,36,ΑΔΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ,7,ΑΔΕΙΕΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ,54,ΑΔΕΙΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ,1,ΑΔΕΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ,5,ΑΔΕΙΕΣ ΦΥΤΩΡΕΙΩΝ,1,ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ,38,ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ,223,ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ,10,ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,3,ΑΔΙΠ,20,ΑΔΜΗΕ,8,ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ,1,ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,31,ΑΕΒΑΛ,1,ΑΕΙ,215,ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα,12,ΑΕΙ Τ.Τ.,64,ΑΕΙ Τ.Τ. ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ,1,ΑΕΙ Τ.Τ. ΗΠΕΙΡΟΥ,1,ΑΕΙ Τ.Τ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,5,ΑΕΙ Τ.Τ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,2,ΑΕΙ Τ.Τ. ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ,2,ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα,17,ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,1,ΑΕΙ ΤΤ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,1,ΑΕΙΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ,2,ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,24,ΑΕΚ,4,ΑΕΚ - Σάσαρι livestream,1,ΑΕΠ,3,ΑΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ,1,ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ,5,ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ,1,ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ,7,ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ,2,ΑΕΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ,1,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,8,ΑΕΤΟΣ,3,ΑΖΩΤΟ,1,ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ,2,ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΑΘΑΝΑΤΟΣ,1,ΑΘΛΗΤΙΚΑ,10,ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,242,ΑΙΓΑΓΡΟΙ,2,ΑΙΓΑΙΟ,4,ΑΙΓΕΣ,1,ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ,1,ΑΙΓΟΠΟΒΑΤΑ,7,ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ,122,ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ,53,ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΚΡΕΑΣ,24,ΑΙΓΥΠΤΟΣ,13,ΑΙΔΗΨΟΣ,1,ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ,38,ΑΙΘΑΝΙΟ,1,ΑΙΘΑΝΟΛΗ,1,ΑΙΘΕΡΑΙΑ ΕΛΑΙΑ,1,ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ,4,ΑΙΘΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ,1,ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ,2,ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ,102,ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,61,ΑΙΡΕΤΟΙ,1,ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ,2,ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ,2,ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ,19,ΑΙΤΝΑ,1,ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ,7,ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΔΕΝΔΡΑ,9,ΑΚΑΚΙΕΣ,1,ΑΚΑΡΕΑ,7,ΑΚΑΡΠΙΑ,18,ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ,1,ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ,16,ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ,1,ΑΚΕ,1,ΑΚΕΛ,5,ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΑΚΙΝΗΤΑ,16,ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ,40,ΑΚΚΕΛ,509,ΑΚΟΝΥΖΙΑ,1,ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,2,ΑΚΡΙΒΕΙΑ,11,ΑΚΡΙΔΕΣ,17,ΑΚΡΙΩΤΗΣ,9,ΑΚΡΟΔΡΥΑ,10,ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ,1,ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ,3,ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ,78,ΑΛΑΣΚΑ,3,ΑΛΑΤΙ,16,Αλάτι,2,ΑΛΑΤΟΤΗΤΑ,2,ΑΛΒΑΝΙΑ,26,ΑΛΒΑΝΟΙ,5,ΑΛΒΑΝΟΣ,1,ΑΛΓΕΡΙΑ,1,ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,2,ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,3,ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ,1,ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ,3,Αλέξανδρος Θεοδωράκης,1,ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ,1,ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ,35,ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ,4,ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ,20,ΑΛΕΥΡΑ,1,ΑΛΕΥΡΙ,8,ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ,5,ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ,2,ΑΛΙΕΙ,1,ΑΛΙΕΙΑ,328,ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ,84,ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ,2,ΑΛΚΟΟΛ,59,ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ,39,ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ,4,ΑΛΛΕΡΓΙΑ,8,ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ,51,ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ,3,ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ,3,ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ,1,ΑΛΟΓΑ,61,ΑΛΟΓΟ,7,ΑΛΟΗ,20,αλόη,1,ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ,1,ΑΛΣΗ,3,ΑΛΣΥΛΙΑ,3,ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ,7,ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ,1,ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ,1,ΑΛΩΝΙΑ,15,ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ,35,ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ,2,ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ,2,ΑΜΒΟΥΡΓΟ,1,ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ,3,ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΙ,24,ΑΜΕΑ,2,ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ,3,ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ,21,ΑΜΕΡΙΚΗ,7,ΑΜΚΑ,3,ΑΜΜΟΣ,2,ΑΜΜΩΝΙΑ,1,ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ,81,ΑΜΠΕΛΙ,139,ΑΜΠΕΛΙΑ,281,ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ,1,ΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΙΑ,2,ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ,105,ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ,9,ΑΜΥΓΔΑΛΑ,84,ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ,27,ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ,5,ΑΜΥΓΔΑΛΟΓΑΛΟ,2,ΑΜΥΡΑΣ,10,ΑΜΦΙΒΙΑ,3,ΑΜΦΙΓΑΛ,1,ΑΜΦΙΣΑ,10,ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ,3,ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ,26,ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ,10,ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ,29,ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ,8,ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ,6,ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ,8,ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,1,ΑΝΑΚΟΙ,1,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,271,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ,254,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,129,ΑΝΑΜΠΕΛΩΣΗ,7,ΑΝΑΝΑΣ,6,ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,144,ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ,98,ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ,1,ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ,1,ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ,1,ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ,1,ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ,3,ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ,6,ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΟΥ-ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ,2,ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΟΥ,4,ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ,2,ΑΝΑΠΤΥΞΗ,13,ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,1,ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ,18,ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ,1,ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ,1,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ,1,ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ,28,ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ,38,ανατολι,1,ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ,1,ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ,2,ΑΝΑΦΟΡΑ,25,ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΤΩΝ,7,ΑΝΑΦΥΤΕΥΣΗ ΕΛΑΙΩΝΩΝ,1,ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ,1,ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ,20,ΑΝΓΚΟΛΑ,1,ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,2,ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ,3,ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ,3,ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ,27,ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ,1,ΑΝΕΛ,8,ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ,35,ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ,5,ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ,22,ΑΝΕΜΟΜΕΙΚΤΕΣ,1,ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ,1,ΑΝΕΜΟΣ,6,ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ,13,Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,5,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,14,ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ΖΩΑ,11,ΑΝΕΡΓΙΑ,184,ΑΝΕΡΓΟΙ,7,ΑΝΗΘΟΣ,1,ΑΝΘΑΓΟΡΑ,6,ΑΝΘΗ,55,ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ,1,ΑΝΘΟΔΕΤΙΚΗ,4,ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ,53,ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ,9,ΑΝΘΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ,29,ΑΝΘΟΤΥΡΟ,1,ΑΝΘΟΦΥΤΑ,13,ΑΝΘΡΑΚΑΣ,17,ΑΝΘΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ,1,ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ,2,ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ,1,ΑΝΙΜΑ,1,ΑΝΟΒΡΙΑ,29,ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ,6,ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,1,ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ,30,ΑΝΟΙΞΗ,2,ΑΝΟΜΒΡΙΑ,14,ΑΝΟΝΥΜΟΥS,1,ΑΝΟΡΥΞΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ,1,ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.,1,ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ,2,ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ,37,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,2,ΑΝΤΕΧΙΝΟΣ,1,ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ,13,ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΟ,1,ΑΝΤΙΛΟΠΗ,1,ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ,2,ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,3,ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,50,ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ,5,ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ,31,ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,15,ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ,6,ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ,1,ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ,14,ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΕΙ,30,ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,19,ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ,2,ΑΝΤΟΙΣΤΙΧΗΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ,1,ΑΝΤΡΑΚΛΑ,2,ΑΝΤΥΠΑΣ,2,ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΤΣΑΣ,1,ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ,4,ΑΝΤΩΝΙΟΥ,1,ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ,5,ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ,3,ΑΝΥΔΡΟΣ ΔΙΟΣΑΝΘΟΣ,1,Άνυδρος Διόσανθος,1,ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΙΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,10,ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,827,Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,1,ΑΝΩΤΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,6,ΑΝΩΤΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,4,Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου,1,ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ,2,ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ,27,ΑΞΙΟΣ,1,ΑΟΖ,12,ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ,4,απασχ,1,ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ,922,ΑΠΑΤΕΣ,5,ΑΠΑΤΗ,6,ΑΠΕ,134,ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ,17,ΑΠΕΡΓΙΑ,32,ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ,1,ΑΠΗΓΑΝΟΣ,1,ΑΠΘ,7,ΑΠΚΥ,7,ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ,4,ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ,4,ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ,2,ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ,1,ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ,1128,ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ,5,ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ,21,ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ,2,Απόλλων Σμύρνης - Παναιγιάλειος livestream,1,ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ,1,ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ,5,ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ,11,ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ,1,ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,26,ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ,210,ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗ,22,ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,1,ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ,15,ΑΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ,3,ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ,2,ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ,4,ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ,135,ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΚΡΙΣΗΣ,1,ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙΝΟΥ,3,ΑΠΟΣΤΛΟΥ,2,ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ,1,ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ,