Σκόρπισε ανησυχία για σιτηρά, κριθάρια, φακή το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης»

Σκόρπισε ανησυχία για σιτηρά, κριθάρια, φακή. Πολλά στρέμματα σκεπασμένα από νερό στον Σταυρό Φαρσάλων. Προβληματισμός και ανησυχία επικρατε...


Σκόρπισε ανησυχία για σιτηρά, κριθάρια, φακή. Πολλά στρέμματα σκεπασμένα από νερό στον Σταυρό Φαρσάλων. Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα στην επαρχία Φαρσάλων, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» που προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς μια σειρά από καλλιέργειες όπως σιτηρά, κριθάρια, φακή και ελαιοκράμβη, έχουν καλυφθεί από νερό. 

Εύλογη αγωνία επικρατεί και στον κτηνοτροφικό κόσμο, αφού από τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν πληγεί και πολλές ζωοτροφές, οι οποίες ήταν αποθηκευμένες στις κτηνοτροφικές μονάδες για τα σταβλισμένα -τούτη την περίοδο- ζώα. Αν και υπήρξε αναγγελία ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, το μέγεθος της καταστροφής θα αργήσει να φανεί, σύμφωνα με τον Φαρσαλινό εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Σωκράτη Αλειφτήρα. 

«Δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το περσινό -λόγω παγετού- φαινόμενο με πολύ μειωμένες παραγωγές στα δημητριακά. Η αγωνία των αγροτών «χτυπά» κόκκινο, αφού Πέμπτη -Παρασκευή αναμένονται στον κάμπο πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ουσιαστικά παγετός. Αυτό θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις παραγωγές» αναφέρει ο κ. Αλειφτήρας.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις των γεωπόνων, οι οποίοι θεωρούν πως «τα σιτηρά εάν παραμείνουν για μέρες κάτω από το νερό και υπάρξουν χαμηλές θερμοκρασίες, τότε είναι σίγουρη η ζημιά στο στάχυ, το οποίο θα κιτρινίσει, θα αδυνατίσει και θα υπάρξουν μειωμένες παραγωγές». 

Αγρότες επισημαίνουν στην «Ε» ότι «το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί πολύ αργότερα και οι εκτιμήσεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα από τον ΕΛΓΑ δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές. Ακόμη, στελέχη του ΤΟΕΒ Ενιπέα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την τύχη των μοτέρ στις γεωτρήσεις, τα οποία επίσης παραμένουν θαμμένα στο νερό. Κι ενώ ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές που σημειώθηκαν με τον «Ιανό» στο έγγειο κεφάλαιο, θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να τα καθαρίσουν και να τα επισκευάσουν.


Η ΕΟΑΣΝΛ

Να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα από την κυβέρνηση απαιτεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές στην επαρχία Φαρσάλων η οποία πλημμύρισε για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μήνες.

«Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης με σιτάρι, κριθάρι, όσπρια και ελαιοκράμβη θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές», όπως αναφέρει. «Οι ζημιές στα χωράφια είναι η μία όψη του νομίσματος, αφού από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής σε Ευύδριο, Ανωχώρι, Πολυνέρι, Βαμβακού κ.α. οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν το νερό άρχισε να μπαίνει μέσα σε αυτά», προσθέτει, σημειώνοντας επίσης πως «ζημιές έχουν σημειωθεί και σε αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Κιλελέρ και του Δήμου Τεμπών».

 Η Ένωση καταγγέλλει ότι «οι καταστροφές αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι αρμόδιοι προχωρούσαν τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα τα οποία είχαν υποσχεθεί στους κατοίκους μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020». 

Έτσι, απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κ.ά. ώστε η επαρχία Φαρσάλων και όλος ο νομός να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον ανάλογες καταστροφές.

 Γ. Ρούστας

Σχόλια