“Καμπανάκι” Βασίλη Κόκκαλη για το σύστημα πληρωμών των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες

Λόγο για πρωτόγνωρη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα πληρωμών για τους δικαιούχους αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης του 2021...


Λόγο για πρωτόγνωρη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα πληρωμών για τους δικαιούχους αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης του 2021, των προγραμμάτων και των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, κάνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Bασ. Κόκκαλης.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προειδοποιεί πως «είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας πλήθους πληρωμών του αγροτικού κόσμου με την πιθανή ακύρωση του προγραμματισμού πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ».

Σε δήλωση του ο κ. Κόκκαλης σημειώνει τα εξής: 

«Σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ με θέμα : «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για παράταση της πιστοποίησης των υφιστάμενων ΚΥΔ, του Φορέα Συντονισμού της Τεχνικής Υποστήριξης καθώς και την πιστοποίηση νέων ΚΥΔ, στο πλαίσιο υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης , για το έτος 2021» τροποποείται η υπ. αρ. 15210/04.03.2021 σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος παρέχοντας το δικαίωμα των υφιστάμενων ΚΥΔ και των νέων ΚΥΔ να επεκτείνουν την πιστοποίηση τους ή να πιστοποιηθούν ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για τη συμπλήρωση και υποβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης μόνο για το έτος 2021 και όχι για το χρονικό διάστημα 2021-2027 που αναφερόταν στην αρχική πρόσκληση.


Δυστυχώς με τη λήξη του ημερολογιακού έτους 2021 έληξε η πιστοποίηση των ΚΥΔ καθώς και του φορέα συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την πλευρά των ΚΥΔ είναι αδύνατη πλέον η είσοδος σε οποιαδήποτε εφαρμογή του συστήματος για το σύνολο όλων των ετών αλλά και η διενέργεια οποιασδήποτε απαιτούμενης διοικητικής πράξης, ένστασης ή διόρθωσης στο ΑΤΑΚ των ενδιαφερομένων παραγωγών.

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ουδεμία αναφορά έχει γίνει για την πορεία και εφαρμογή της διαδικασίας βασισμένη σε χρονοδιάγραμμα με σαφείς πληροφορίες, οδηγίες και συγκεκριμένο προσδιορισμό. Η ανησυχία και αναστάτωση είναι έκδηλη τόσο στο σύνολο του αγροτικού κόσμου όσο και στο χώρο των ΚΥΔ. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλά και δυσεπίλυτα ενώ τα χρονικά περιθώρια επίλυσης τους στενεύουν. Είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας πλήθους πληρωμών του αγροτικού κόσμου με την πιθανή ακύρωση του προγραμματισμού πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.

Απαιτείται άμεση εξεύρεση λύσης του προβλήματος και ομαλοποίησης αυτής της πρωτόγνωρης και ανεξέλεγκτης κατάστασης με συγκεκριμένες προτάσεις και εφικτές λύσεις, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές καταστροφικές συνέπειες απώλειας πληρωμών που εγκυμονούν για τον αγροτικό κόσμο».

πηγή:  ertnews.gr

Σχόλια