Εντατικοί έλεγχοι για υποχρεωτική αναγραφή ποικιλιών στα παραστατικά διακίνησης οπωροκηπευτικών

Σύμφωνα με ενημέρωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Κρήτης, προς τους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων (κ. α) τις τελευταίες μέρες...


Σύμφωνα με ενημέρωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Κρήτης, προς τους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων (κ. α) τις τελευταίες μέρες διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στην διακίνηση οπωρολαχανικών, που σχετίζονται κυρίως με την έκδοση νόμιμων παραστατικών στην διακίνησή τους.

Προβλήματα έως τώρα εντοπίζονται σε παρτίδες τομάτας, πατάτας (κ. α) όπου σύμφωνα με τον Ν. 4177/2013 – ΦΕΚ 173/Α/8-8-2013 είναι υποχρεωτική η αναγραφή στα παραστατικά διακίνησης η ποικιλία σε αυτά τα είδη (Πίνακας Α – συνημμένα).

Σύμφωνα όμως με την Υ.Α 91354/2017 – Άρθρο 30, η υποχρέωση αυτή βαραίνει κάθε επιτηδευματία (συσκευαστή, χονδρέμπορο ή λιανοπωλητή) που αγοράζει προϊόντα και όχι τους παραγωγούς.


Παρατίθεται ο πίνακας Α, του Άρθρο 28/ Υ.Α 91354/2017.

(α). Μήλα

(β). Εσπεριδοειδή

(γ). Ακτινίδια

(δ). Μαρούλια, κατσαρά αντίδια και πλατύφυλλα αντίδια

(ε). Ροδάκινα και Νεκταρίνια

(στ). Αχλάδια

(ζ). Φράουλες

(η). Γλυκές πιπεριές

(θ). Επιτραπέζια σταφύλια

(ι). Τομάτες

(ια). Πατάτες

(ιβ). Κρεμμύδια

Από τα παραπάνω, ο Σύλλογος συνιστά στους παραγωγούς τομάτας, πατάτας κ.α. για την περιοχή της Κρήτης να αναγράφουν την ποικιλία στα παραστατικά διακίνησης, προς αποφυγήν όλης της διαδικασίας επεξηγηματικών εκθέσεων αλλά και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Τέλος, επισημαίνει πως αν σε κάποιον παραγωγό έχει ήδη επιδοθεί η αντίστοιχη Έκθεση Ελέγχου, να επικοινωνήσει με τα γραφεία του Συλλόγου άμεσα ,ώστε να συνδράμει στην αποκατάσταση της πραγματικότητας.


Σχόλια