Η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης σε θερμοκήπιο ή εσωτερικούς χώρους ανάπτυξης;

Του Γεώργιου Ζακυνθινού, καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπεται να φτάσει τα 70,6 δισ. ...


Του Γεώργιου Ζακυνθινού, καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπεται να φτάσει τα 70,6 δισ. δολάρια έως το 2028. Έτσι, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες και επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες για να αποκτήσουν βάση σε αυτόν τον αναδυόμενο κλάδο.

Μένει να φανούν οι συγκεκριμένες εφαρμογές και οι τάσεις των καταναλωτών που θα απογειωθούν τα επόμενα χρόνια, όμως ένας από τους πιο μακροπρόθεσμους τρόπους για να μπεις στη βιομηχανία της κάνναβης, είναι να μπεις στην πλευρά της καλλιέργειας. Στη χώρα μας, οι άδειες για επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη έχουν ξεπεράσει τις εκατό.

Μέγεθος και τύπος εκμεταλλεύσεων

H παραγωγή κάνναβης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παράγοντες όπως είναι η ποικιλία των φυτών (γονότυπος), οι συνθήκες παραγωγής (πυκνότητα φυτού, φως, λίπανση, θερμοκρασία και διάρκεια του σταδίου ανάπτυξης της ανθοφορίας) και στον τύπο της καλλιέργειας.

Οι εσωτερικές καλλιέργειες (indoor) σε θαλάμους ανάπτυξης είναι ένας τρόπος καλλιέργειας όπου οι καλλιεργητές απολαμβάνουν ενισχυμένα πλεονεκτήματα ασφάλειας από τη διατήρηση χαμηλού προφίλ φυτών, καθώς αυτές οι λειτουργίες στεγάζονται συνήθως σε συγκεκριμένων διαστάσεων και δομής κτήρια. Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους επίσης διευκολύνει την προστασία από μύκητες και άλλα παθογόνα, καθώς και τον καλύτερο έλεγχο έναντι της υγρασίας και της απώλειας θερμότητας.


Αν θέλαμε να αναφερθούμε σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα εσωτερικά στοιχεία της λειτουργίας, δηλαδή τα «σημεία και οι αυτοματισμοί ελέγχου του περιβάλλοντος», είναι αρκετά παρόμοια για οποιοδήποτε θερμοκήπιο, ο εξωτερικός σχεδιασμός και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του θερμοκηπίου θα ποικίλλουν αρκετά, ανάλογα με τις απαιτήσεις της περιοχής καλλιέργειας.

Επίσης, δύο θερμοκήπια δεν είναι ποτέ πανομοιότυπα, άρα σε μια μονάδα καλλιέργειας και παραγωγής με θερμοκήπια μπορούν να υπάρξουν διαφορές στο προφίλ των φυτών (ομοιομορφία-ύψος-μέγεθος) και στη ζητούμενη ανθοφορία (περίοδος και διάρκεια).
Σύγχρονη τεχνολογία και έξυπνος εξοπλισμός

Οι εγκαταστάσεις καλλιέργειας εσωτερικών χώρων διαφέρουν από τα θερμοκήπια, επειδή η επιτυχία βασίζεται αποκλειστικά στην αυτοματοποίηση και στην ενοποίηση των συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη λειτουργία τους. Επομένως, μια εσωτερική καλλιέργεια είναι ένα «σύστημα συστημάτων». Σε αυτά τα συστήματα πρέπει να μοιράζονται οι πληροφορίες και να λειτουργούν συγχρονισμένα μεταξύ τους, για να εξασφαλίσουν λειτουργική μακροζωία και κερδοφορία.

Από το state-of-the-art του φωτισμού έως στα της λίπανσης, της αφύγρανσης και του ελέγχου της θερμοκρασίας, η επιστημονική ομάδα κάθε μονάδας μπορεί να προσομοιώσει τέλεια τα στοιχεία της φύσης σε κάθε εσωτερική καλλιέργεια κάνναβης.

Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους απευθύνεται επίσης σε όσους έχουν κάποια συγγένεια με τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο έξυπνος εξοπλισμός της εσωτερικής καλλιέργειας καλύπτει όλη τη βιομηχανία κάνναβης.

Έτσι, ο φωτισμός, ο κλιματισμός, η εξάτμιση και το CO2 όχι μόνο μπορούν να παρακολουθούνται από έξυπνους ελεγκτές με ψηφιακές ενδείξεις, αλλά μπορούν και να ελεγχθούν μέσω τεχνολογίας που βασίζεται σε σύννεφο (Cloud) με έξυπνα τηλέφωνα. Ομοίως, λόγω της προστασίας των υποδομών που παρέχει η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, οι καλλιεργητές έχουν πληθώρα επιλογών με αυτοματοποιημένη άρδευση και υδροπονία.

Επομένως, η πρακτική καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους είναι ίσως η καλύτερη λύση για άτομα με γνώσεις τεχνολογίας που μπορούν να απολαμβάνουν από συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Σε εσωτερικούς χώρους έχουμε, λοιπόν, τον απόλυτο περιβαλλοντικό έλεγχο. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αυξήσουμε τα επίπεδα CO2 πολύ πέρα από το ατμοσφαιρικό επίπεδο (τέλεια και αποτελεσματική ανθρακο-λίπανση). Φανταστείτε ένα φυτό που καλλιεργείται όλη του τη ζωή στο τέλειο περιβάλλον, χωρίς αποκλίσεις και πραγματικά του δίνεται η δυνατότητα να μεγιστοποιηθεί το γενετικό δυναμικό των στελεχών κάθε προτεινόμενης ποικιλίας.

Συνήθως, οι οφθαλμοί εσωτερικού χώρου είναι πιο πυκνοί, πιο ρητινώδεις και έχουν καλύτερη αναλογία λουλουδιών προς φύλλα. Κατά μέσο όρο, τα άνθη από καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους έχουν καλύτερη παραγωγή ρητίνης και, επομένως, καλύτερη ποιότητα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε τερπένια.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειονότητα της κάνναβης σε θερμοκηπιακούς χώρους προορίζεται για εκχύλιση αντί για άνθη, ενώ η κάνναβη που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους προορίζεται για λουλούδια, τα οποία έχουν υψηλότερη τιμή.

Τέλος, η ανάπτυξη όλο τον χρόνο πέντε καλλιεργητικών κύκλων είναι επίσης ένα σημαντικό όφελος εδώ.




Σχόλια