Της Τέτης Ηγουμενίδη Το Δημόσιο παύει να προβάλλει δικαιώματα, επικαλούμενο τη δασική νομοθεσία, για περίπου 6,7 εκατομμύρια στρέμματα δασωμ...
Το Δημόσιο παύει να προβάλλει δικαιώματα, επικαλούμενο τη δασική νομοθεσία, για περίπου 6,7 εκατομμύρια στρέμματα δασωμένων αγρών σε όλη τη χώρα και δίνεται η δυνατότητα της αξιοποίησης της γης αυτής από τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Με ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς…» που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, ορίζονται νέοι κανόνες, με τους οποίους θα επιστραφούν στους ιδιώτες εκτάσεις έως 30 στρεμμάτων, για γεωργική χρήση και εκμετάλλευση.
Το πρόβλημα των δασωμένων αγρών (αγροτικές εκτάσεις που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης) έγινε εντονότερο με τη δημοσίευση των δασικών χαρτών και αφορά το σύνολο της επικράτειας με «πρωταθλητές» την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά και την Πελοπόννησο Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, «πρόκειται για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν ερχόταν εδώ και 45 χρόνια».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του προαναφερόμενου νομοσχεδίου, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις (μέχρι 30 στρέμματα) που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.
Προϋποθέσεις
Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι διαθέτουν δικαιώματα κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών με νόμιμους τίτλους. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έπρεπε ο ιδιώτης να έχει τίτλους πριν από τις 23 Φεβρουάριου 1946. Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον γενικό διευθυντή Δασών στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, έπειτα από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται δασαρχείο στον νομό.
Ειδικά, για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, διαπιστώνεται, με βάση σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, ότι συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις όπως ότι οι εδαφολογικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ αυτού του τρόπου εκμετάλλευσης. [SID:15083706]
πηγή:naftemporiki.gr
Σχόλια