Δραματική η κατάσταση με τις οφειλές των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ – «Στον αέρα» οι καλλιέργειες

Στον αέρα είναι η καλλιεργητική χρονιά για την Ηλεία αφού το θέμα με τις οφειλές στην ΔΕΗ από τον ΤΟΕΒ δεν έχει ακόμα διευθετηθεί και ήδη σε...


Στον αέρα είναι η καλλιεργητική χρονιά για την Ηλεία αφού το θέμα με τις οφειλές στην ΔΕΗ από τον ΤΟΕΒ δεν έχει ακόμα διευθετηθεί και ήδη σε τρεις Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων έχει κοπεί το ρεύμα με αποτέλεσμα τα αντλιοστάσια να είναι εκτός λειτουργίας.

Αλλά ακόμα και αυτά που σήμερα έχουν κανείς δεν ξέρει αν θα έχουν τις επόμενες ημέρες αφού η ΔΕΗ δεν έχει συμφωνήσει με την πρόταση των 120 δόσεων και επιμένει στις 12 δόσεις στις οποίες όμως οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

«Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είμαστε στο και 10 όχι στο παραπέντε. Για τον λόγο ότι δεν έχει λυθεί το θέμα με τη ΔΕΗ. Ένα θέμα που χρονίζει και δεν έχουν διευθετηθεί και άλλα ζητήματα λειτουργικά. Υπάρχει θέμα με τον ΓΟΕΒ που δεν συναινεί σε ορισμένα θέματα για κάποια αντλιοστάσια. Αν κάποια στιγμή σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο δεν ασχοληθούν ποιο πάνω κυβερνητικοί παράγοντες δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Κινδυνεύει να χαθεί η χρονιά. Εκτός από τον κύριο Γιαννόπουλο και τον κύριο Βασιλόπουλο που κάνουν υπερβολικά καλές προσπάθειες για να λυθεί το θέμα κανένας άλλος δεν έχει ενδιαφερθεί», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου κ. Νίκος Μπακοβασίλης.

Δεν έγινε η συνάντηση

Όσον αφορά το θέμα της συνάντησης που ήταν να γίνει στην Αθήνα με τους Υπουργούς Οικονομικών και ΥΠΑΑΤ καθώς και άλλους δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. «Στη συνάντηση που είχαμε στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Επί Γης» που διοργάνωσε ο ΔΟΒ με το ΕΒΕ Ηλείας έδειξαν ενδιαφέρον ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστα Μπαγινέτα και θα έπρεπε να έχει γίνει συνάντηση για το θέμα το φλέγον με την ΔΕΗ.

Δεν έγινε όμως. Κάποιες προτάσεις μας ζήτησαν και εμείς τις στείλαμε αλλά αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί στο τώρα, στο χθες. Ότι άλλο είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί η καλλιεργητική περίοδος αν δεν ανοίξουν τα νερά το πολύ σε δέκα μέρες δεν θα πάει να καλλιεργήσει ο άλλος το Μάη. Ούτε καλαμπόκι, ούτε φυστίκι.

Τα τριφύλλια ξεράθηκαν. Εγώ έχω σπείρει 70 στρέμματα τριφύλλια και είναι ξερά. Δεν έχουν φυτρώσει γιατί δεν έχουμε νερό», επισήμανε ο κ. Μπακοβασίλης.

«Να επέμβει το κράτος»

Την αναγκαιότητα να παρέμβει το κράτος για να διευθετηθεί το θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Μπακοβασίλης που για ακόμα για μία φορά κάνει λόγο για το αμέριστο ενδιαφέρον των δύο αντιπεριφερειαρχών του κ. Γιαννόπουλου και του κ. Βασιλόπουλου.

«Να επέμβει το κράτος. Να δει τι γίνεται με τα λεφτά τα χρωστούμενα που έχει ο ΤΟΕΒ από τους παραγωγούς, να πάρει να τα ρυθμίσει στην εφορία το κράτος. Όχι εμείς για να έρθει ο άλλος και να έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει και να μας επιβαρύνει με άλλη καλλιέργεια και να αφήνει πάλι απλήρωτο το νερό. Όσο αφορά το δικό μου ΤΟΕΒ δεν είναι κομμένη η ΔΕΗ αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο το πρωί. Κοιτάμε να ενημερώνουμε το λογαριασμό με αυτά τα λίγα που έχουμε γιατί ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται γιατί είναι δύσκολες οι στιγμές.

Υπάρχει ρεύμα στα αντλιοστάσια. Μία ζημιά που έχει γίνει στο αντλιοστάσιο του Στρεφίου κοιτάμε με πολλές δυσκολίες να το διορθώσουμε. Μπράβο πάλι στον κ Γιαννόπουλο και στον κ. Βασιλόπουλο για την ευαισθησία που δείχνουν για αυτό το θέμα και τρέχουν για να το διορθώσουν. Όλοι οι άλλοι είναι απόντες.

Αν δεν επέμβουν οι Υπουργοί Γεωργίας, Οικονομικών ακόμα και ο πρωθυπουργός ο τόπος θα μείνει ξερός χωρίς νερό. Ζητάμε ρύθμιση 120 δόσεων από τη ΔΕΗ δέκα χρόνια τώρα. Μία λύση που είναι βιώσιμη. Και έρχονται και μας λένε 24 δόσεις. Εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε τα τρέχοντα θα έχουμε και για 24 δόσεις που ο κάθε ΤΟΕΒ χρωστάνε τόσα λεφτά. Αν δε επέμβουν οι Υπουργοί Οικονομικών και ΥΠΑΑΤ καθώς και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να γίνει τίποτα όσο και φιλότιμή προσπάθεια να κάνουν οι κύριοι Γιαννόπουλος και Βασιλόπουλος. Ότι ώρα και να τους πάρω ανταποκρίνονται.

Την Τετάρτη μέσα στο μεσημέρι ήμουν με τον κ. Γιαννόπουλο στο αντλιοστάσιο του Στρεφίου για να δει τη ζημιά. Έφερε το μηχανικό και χθες τρέχαμε για το θέμα της ζημιάς. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει από τα Χριστούγεννα. Αδράνεια παντού. Αν δεν υπήρχαν και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα γινόταν τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου κ. Νίκος Μπακοβασίλης


ΤΟΕΒ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ

«Νερό θα πάρουν όσοι δεν χρωστάνε»

Νερό θα πάρουν όσοι δεν χρωστάνε στον ΤΟΕΒ Επιταλίου, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα.

Αυτό με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τη ΔΕΗ και ότι το ρεύμα θα φθάσει στα αντλιοστάσια που θα λειτουργήσουν προκειμένου να αρδευτούν οι καλλιέργειες όσων έχουν πληρώσει, σύμφωνα με τα όσα είπε η διοίκηση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων στη συνέλευση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Θεόδωρο Καραμπίνη στις ενέργειες και τις επαφές που πραγματοποίησε το Δ.Σ. τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο Βασίλειο και τον Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλο Θεόδωρο, όσο και με βουλευτές του νομού, για την ανάδειξη του προβλήματος με τη ΔΕΗ. Επίσης ότι ζήτησαν να παρθούν κάποια μέτρα ώστε να βοηθηθεί ο οργανισμός να εισπράξει τις οφειλές του.

Ένα από αυτά είναι η σύνδεση της οφειλής προς τους Τ.Ο.Ε.Β. με τις επιδοτήσεις και να συμπεριληφθεί στα δικαιολογητικά των δικαιούχων εκμίσθωσης των εκτάσεων της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, βεβαίωση οφειλής από τον οργανισμό. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε Έγκριση Απογραφής-Ισολογισμού της 31/12/2021 και Αποτελεσμάτων Χρήσης 2021 του Τ.Ο.Ε.Β. Επιταλίου οικονομικού έτους 2022, του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022 και του προστίμου 9% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές έτους 2021.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αντιπροσώπων από τον πρόεδρο του οργανισμού κύριο Καραμπίνη Θεόδωρο για τη δυσχερή θέση που έχει περιέλθει ο οργανισμός, μετά την απόφαση της ΔΕΗ να προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων, λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών.

Αυτό συνεπάγεται όπως είπε ο κ. Καραμπίνης ότι ο Τ.Ο.Ε.Β. δεν εγγυάται την άρδευση των καλλιεργειών, όπως έγκαιρα μέσω δημοσίευσης στον τοπικό τύπο, έχουν ενημερωθεί τα μέλη του ΤΟΕΒ Επιταλίου


ΠΗΓΗ:PatrisNews 

Σχόλια