Προς μείωση ΦΠΑ σε ψωμί, αλεύρι, γάλα, μακαρόνια, ρύζι και ζάχαρη

Δημοσιονομικό «παράθυρο» εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% (από 13% σήμερα) σε βασικά είδη διατροφής αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών, ...


Δημοσιονομικό «παράθυρο» εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% (από 13% σήμερα) σε βασικά είδη διατροφής αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας σε εκατομμύρια νοικοκυριά που εδώ και αρκετούς μήνες πλήττονται σφόδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στα προϊόντα εκείνα που επιθυμεί να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% (από 13%) και αφορούν το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, τα μακαρόνια, το ρύζι, τη ζάχαρη κ.ά.

Μόνο για το ψωμί, η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο αυτή η μείωση του ΦΠΑ (που θεωρείται ακριβή δημοσιονομική λύση) θα περάσει στον τελικό καταναλωτή ή θα χαθεί κάπου ανάμεσα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε μια διαδικασία διερεύνησης σε συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της για το ποια μέτρα εφαρμόζουν και πόσο κοστίζουν και σε επόμενη φάση επιθυμεί να προχωρήσει σε έναν κεντρικό συντονισμό των μέτρων τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς απόδοσης και συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα η ελληνική κυβέρνηση ναι μεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μονομερώς (δηλαδή χωρίς πρώτα να λάβει έγκριση από την Επιτροπή) σε μείωση του συντελεστή στο 6% από 13% που είναι σήμερα, αλλά λόγω του ότι βρίσκεται η χώρα σε ενισχυμένη επιτήρηση θα πρέπει να αιτιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «επειδή και για εφέτος υπάρχει ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες υπάρχει μία ελαστικότητα, όχι όμως ασυδοσία».

Πάντως, ερωτηματικό αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και αρκετές εβδομάδες και φαίνεται να έχει ωριμάσει ο χρόνος εφαρμογής του, στο υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνουν την απόφαση να φέρουν το συγκεκριμένο μέτρο στη Βουλή λόγω του δημοσιονομικού κόστους.


πηγη: newsbomb.gr

Σχόλια