Θεσσαλία: Λιγότερα καρπούζια & πεπόνια φέτος - Πολλοί παραγωγοί προτιμούν τα σιτάρια...

Απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές που πούλησαν πέρυσι και ανήσυχοι από το υψηλό κόστος παραγωγής, οι Θεσσαλοί παραγωγοί καρπουζιού και πε...


Απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές που πούλησαν πέρυσι και ανήσυχοι από το υψηλό κόστος παραγωγής, οι Θεσσαλοί παραγωγοί καρπουζιού και πεπονιού μείωσαν αισθητά τα καλλιεργούμενα στρέμματα που έσπειραν φέτος. Αρκετοί αποφάσισαν από τον Νοέμβριο κιόλας, να θυσιάσουν κάποια στρέμματα βάζοντας σιτάρια, με αφορμή την υψηλή τιμή που καταγράφουν τα δημητριακά στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Θανάση Χάιδα από τον Μαυρόλιθο Λάρισας :

«οι περισσότεροι βλέποντας πώς πάει η κατάσταση, φοβούμενοι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (κάτι που επιβεβαιώθηκε) προχώρησαν σε μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Κι αυτό γιατί η εμπόλεμη ζώνη αποτελεί βασική χώρα προώθησης των προϊόντων μας. Συνήθως εξάγουμε σε Ρουμανία-Βουλγαρία και από κει έμποροι τα προωθούσαν στη ρώσικη αγορά, μέσω Ουκρανίας. 
Απογοήτευση επικρατεί και για το φετινό κόστος παραγωγής, το οποίο πέρυσι από 720-750 ευρώ το στρέμμα, φέτος θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/στρ. Ακόμη και το νάυλον που χρησιμοποιούμε για να σκεπάσουμε την παραγωγή αυξήθηκε από 2,5 ευρώ σε 3,5 το κιλό. 
Εάν δεν πουλήσουμε με 20 λεπτά στον έμπορο, θα έχουμε ζημιά. Κρατάμε βέβαια μικρό καλάθι και δεν αισιοδοξούμε, αφού πέρυσι οι περισσότεροι πούλησαν κατά μέσο όρο με 6-7 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα μεγάλη μείωση παρατηρείται και στα πεπόνια, ιδιαίτερα στον Νομό Τρικάλων για τους ίδιους λόγους».

Οι εργασίες

Όσον αφορά τα επόμενα καλλιεργητικά βήματα του καρπουζιού, οι φυτεύσεις ξεκίνησαν μέσα Φεβρουαρίου, κάποιες πρώιμες παραγωγές από τον παγετό του Μαρτίου χάσανε σε πρωιμότητα, που ήταν το ζητούμενο για τους Θεσσαλούς παραγωγούς του νομού, ενώ θα ακολουθήσουν το δέσιμο, οι ψεκασμοί, η λίπανση και τέλος η συγκομιδή, περίπου το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.


πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια