«Τον... ήλιο» ανακαλύπτει η Ευρώπη...

Ευρύ πρόγραμμα για «ηλιακές στέγες». «Τον... ήλιο» ανακαλύπτει η Ευρώπη, που επιτέλους εγκαταλείπει την πολιτική των μεγάλων εγκαταστάσεων κ...


Ευρύ πρόγραμμα για «ηλιακές στέγες». «Τον... ήλιο» ανακαλύπτει η Ευρώπη, που επιτέλους εγκαταλείπει την πολιτική των μεγάλων εγκαταστάσεων και προχωράει τάχιστα σε ευρεία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτηρίων με σχετικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Η Κομισιόν φαίνεται να βιάζεται πλέον λόγω της προσπάθειας απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, που είναι και μια ευκαιρία να τονωθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως των φωτοβολταϊκών.

Ένα άλλο πρόγραμμα της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας


«Η παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης από την ηλιακή ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει η Επιτροπή στο προσχέδιο που πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα σε πακέτο προτάσεων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Reuters.

Μείωση ενεργειακού κόστους με σχετικά λίγες επενδύσεις

Το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία, αλλά από αυτή την τεχνολογία προήλθε μόνο το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020. Το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή θερμότητας ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 1,5%.

Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν μια «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ηλιακές στέγες» με στόχο τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης με φυσικό αέριο σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια, ανέφερε το προσχέδιο.

Fast track οι άδειες εγκατάστασης

Το πρόγραμμα θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης σε τρεις μήνες όσον αφορά εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε στέγες. Θα ωθήσει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ και να παράσχουν ενισχύσεις για ηλιακά σε ταράτσες, καθώς και για να εγκαταστήσουν συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε όλα τα κατάλληλα δημόσια κτήρια έως το 2025.

Ένα άλλο πρόγραμμα της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενώ μια «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ηλιακής Βιομηχανίας» θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών και το «ταμείο καινοτομίας» της αγοράς άνθρακα για να στηρίξει τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα.

Η Ευρώπη έχει περίπου 14 προγραμματισμένα έργα κατασκευής ηλιακών εξαρτημάτων, αλλά ορισμένα χρειάζονται δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν.

Η Κίνα έχει ήδη «δείξει τον δρόμο», καθώς παρείχε το 75% των εισαγωγών ηλιακών πάνελ της ΕΕ το 2020. Η Ευρώπη δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί το Πεκίνο, παρά τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ που έλαβε η Ένωση και τις ρυθμίσεις αποκλεισμού των κινεζικών ηλιακών πάνελ από επιδοτήσεις μεταξύ 2013 και 2018.

«Η ηλιακή μετάβαση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με συγκεκριμένους όρους» δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μίχαελ Μπλος, ο οποίος, μαζί με χώρες όπως η Αυστρία, η Λιθουανία και η Ισπανία, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με νομικά εργαλεία και όχι με εθελοντικά προγράμματα - όπως με το να απαιτείται τα νέα κτήρια να διαθέτουν ηλιακές στέγες όταν έχουν ταράτσες και το ίδιο να ισχύει στα σούπερ μάρκετ και στα δημόσια κτήρια σε όλη την Ευρώπη.

Άλλο προσχέδιο εγγράφου που ήρθε σε γνώση του Reuters προωθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης για ορισμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

πηγή: (zougla.gr)

Σχόλια