Ευαγγελία Λιακούλη: «Γεφύρι της Αρτας» το Φράγμα Γυρτώνης - Δεν έχει βρεθεί λύση για το ποιος θα είναι ο Φορέας διαχείρισης & λειτουργίας του

Στη Βουλή έφερε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο έργο «Ρουφράκτης Γυρτώνης», η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήμα...


Στη Βουλή έφερε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο έργο «Ρουφράκτης Γυρτώνης», η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, να έρθει στη Βουλή και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον του πολύπαθου έργου.


Ειδικότερα, η Ευαγγ. Λιακούλη επισημαίνει ότι το έργο «βαλτώνει σε θολά νερά», παρά το ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τον υδροφόρο ορίζοντα του Νομού Λάρισας, υψηλού μάλιστα κόστους. 

Χρόνια μετά τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών, ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Είναι δε εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως δεν έχει βρεθεί λύση για το ποιος θα είναι ο Φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του φράγματος.

Διέξοδος διαφαίνεται στην επιλογή ανάληψης καθηκόντων Φορέα διαχείρισης από τον ΤΟΕΒ Πηνειού, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα διασφαλιστεί η αναγκαία κρατική ενίσχυση προς κάλυψη του σχετικού κόστους λειτουργίας και συντήρησης. 

Σε διαφορετική περίπτωση, γεννάται κίνδυνος υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης του εν λόγω ΤΟΕΒ, ιδίως στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και υπέρογκων ανατιμήσεων.

Η Ευαγγ. Λιακούλη υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο του έργου για τον Νομό Λάρισας, σημειώνοντας ιδίως πως είναι ανεπίτρεπτο μεγάλες ποσότητες υδάτων να χάνονται στη θάλασσα, αντί να αξιοποιούνται για την άρδευση καλλιεργειών του πολύπαθου αγροτικού κόσμου.

Επιπλέον, τονίζει, πως δεν νοείται έργα, που έχουν κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια, να «καρκινοβατούν» σε ατέρμονες διελκυστίνδες ανεύρεσης υπευθύνων και πόρων, τη στιγμή που θα μπορούσαν να συντελέσουν καθοριστικά στην κάλυψη επιτακτικών αναγκών.

Με αυτά τα δεδομένα, η γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Λάρισας ζητά από τον Υπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την άρση όλων των εμποδίων και την ταχεία διασφάλιση των αναγκαίων πόρων, ώστε επιτέλους το έργο να εκκινήσει την απαραίτητη λειτουργία του.

Σχόλια