Κυριάκος Μητσοτάκης: Στήριξη της βιολογικής κτηνοτροφίας και της βιολογικής αγροτικής παραγωγής

Στο πιλοτικό θερμοκήπιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας ...


Στο πιλοτικό θερμοκήπιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία, που ξεκίνησε με τα εγκαίνια της Κτηνοτροφικής Μαγνησίας Α.Ε., υπό τον διεθνή τίτλο Greek Family Farm, της οικογένειας Τσαγκάρη, στον Πλάτανο Αλμυρού.


Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σύγχρονη καθετοποιημένη πρωτογενή παραγωγή και τις νέες θέσεις εργασίας, τις εξαγωγές και την προστασία της φέτας, αλλά και του περιβάλλοντος, που επιχειρείται από τη μονάδα, μέσα από ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης


Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με πρόσθετους πόρους 171 εκατομμυρίων ευρώ τη βιολογική κτηνοτροφία, που θα ικανοποιήσουν περισσότερες από τα 2/3 των αιτήσεων των κτηνοτρόφων, ενώ ακόμη 70 εκατ. θα διατεθούν για τη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής.


Μετά έφτασε στο θερμοκήπιο όπου ξεναγήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, και τον καθηγητής γεωπόνο Νίκο Κατσούλα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει παρόμοιο θερμοκηπιακό πάρκο στην Ελλάδα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στην εξοικονόμηση νερού, λιπασμάτων και ενέργειας. Παράλληλα, πολλές από τις λειτουργίες του πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας. Οι ντομάτες και τα αγγούρια τα οποία καλλιεργούνται σε αυτό δίνονται στο κοινωνικό παντοπωλείο καθώς και σε άλλες δράσεις κοινωνικού σκοπού.

Στη λίμνη Κάρλα

Ο 

Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέχεια παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του αναδόχου, για το έργο της επέκτασης των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Κάρλας κατά 26 χιλιόμετρα, ενώ νωρίτερα ξεναγήθηκε στο μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού της Λίμνης Κάρλας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το οικοσύστημα της λίμνης, από την αποξήρανσή της μέχρι και την επανασύστασή της και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα σπουδαίο και σημαντικό έργο, ενώ αναμνηστικά δώρα του πρόσφεραν ο υπεύθυνος του μουσείου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Ρεπορτάζ: Ελένη Ραυτοπούλου

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια