«Σημαντική η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα»

«Να ευχηθούμε οι μέλισσες να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους, γιατί όπως λέει και μία παροιμία «κεντρίζει η μέλισσα, αλλά το μέλι είναι γλυ...


«Να ευχηθούμε οι μέλισσες να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους, γιατί όπως λέει και μία παροιμία «κεντρίζει η μέλισσα, αλλά το μέλι είναι γλυκό», δηλαδή τα αγαθά χρειάζονται κόπο και αγώνα για να αποκτηθούν».

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Πέτρος Σαρούδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, που γιορτάζεται στις 20 Μαΐου, με απόφαση του ΟΗΕ.


Σύμφωνα με τον κ. Σαρούδη

 «η 20ή Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας με απόφαση ΟΗΕ και μετά από αίτημα των Σλοβένων Μελισσοκόμων για να υπενθυμίσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, καθώς και για την προώθηση των δράσεων. 
Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι πολύ σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Μελισσοκομικός τομέας έχει ζωτική σημασία για την Ε.Ε. και συνεισφέρει σημαντικά στην κοινωνία, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, χάρη στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας, δεδομένης της παραγωγής τροφίμων, η οποία εξαρτάται από την επικονίαση από οικόσιτες και άγριες μέλισσες. 
Επίσης οι μέλισσες κι άλλοι επικονιαστές παρέχουν την επικονίαση, διασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή πολλών καλλιεργούμενων και άγριων φυτών, καθώς και την παραγωγή τροφής και την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ παράλληλα διατηρούν δωρεάν τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο. 
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας, ο θάνατος των μελισσών θα κόστιζε 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλο τον κόσμο ή 10% της αγοραίας αξίας των τροφίμων, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη προστασίας των εντόμων επικονιαστές. 
Καλή δημιουργική και παραγωγική χρονιά σε όλους τους συναδέλφους μελισσοκόμους».


Σχόλια