Ψάχνουν προσωρινή λύση για την έλλειψη εργατών γης! (βίντεο)

Σε βραχυχρόνια λύση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, με παράταση των ισχυουσών διατάξεων για παράτυπους μετανάστες και προσκλήσεις ...
Σε βραχυχρόνια λύση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, με παράταση των ισχυουσών διατάξεων για παράτυπους μετανάστες και προσκλήσεις από γειτονικές χώρες, προσανατολίζεται η περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με όσα είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση της "Ε" για τη μακροπρόθεσμη προσέλκυση εργατών γης, ο κ. Αναστασόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος και της εμπλοκής πολλών αρμοδίων είναι δύσκολο να σχεδιαστεί μακροπρόθεσμη λύση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία προσφέρει στους εργάτες γης νόμιμη προσωρινή εργασία, αυξημένο μεροκάματο και εύκολες διαδικασίες παροχής ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, με συνέπεια πολλοί μετανάστες να φεύγουν από την Ελλάδα για τη γείτονα χώρα.

Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: "Έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη εργατών γης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Μάλιστα, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε όλη την Περιφέρεια αρχικά εντοπίστηκε στην περιοχή της Τριφυλίας, λόγω και της πρωιμότητας της παραγωγής. Αναμένεται να ενταθεί ιδιαίτερα φέτος λόγω της επικείμενης μεγάλης ελαιοκομικής παραγωγής κατά την περίοδο 2022-2023.

Μέχρι σήμερα η εργοδοσία σε πολίτες τρίτων χωρών γίνεται με τρεις τρόπους:

α) Τη διαδικασία μετάκλησης με ετήσια διάρκεια σύμβασης και χορήγηση διετούς άδειας διαμονής, όπως προβλέπεται στο αρ. 12 του Ν. 4251/2014.

β) Την εισδοχή με σκοπό την εποχική εργασία με διάρκεια σύμβασης έως 9 μήνες/έτος και έως 5 έτη, όπως προβλέπεται στο αρ. 13 του Ν. 4251/2014.

γ) Την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες, όπως προβλέπεται στο αρ. 13Α του Ν. 4251/2014, ενώ τα σχετικά αιτήματα μπορούν να κατατεθούν έως και 30/6/2022.

Οι περιπτώσεις α’ και β’ αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για την περίπτωση γ’ οι άδειες εργασίας εκδίδονται από την Περιφέρεια.

Επίσης, από πέρυσι οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να προσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας υποβάλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton αίτημα για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης τουλάχιστον 30 ημερών και έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για άλλες 90 ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους είναι έως και 30/9/2022. Αυτό προέκυψε μετά από πρόσφατη τροποποίηση του αρ. 16 του Ν. 4783/2021 με το Ν. 4915/2022.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι πιο απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών καταργούνται στο επόμενο διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την ισχύ ευνοϊκότερων όρων σε γειτονικά κράτη, αυξάνουν την ήδη εμφανή έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας.

Από τη δική μας πλευρά, καλούμε τους ενδιαφερόμενους εργοδότες να αιτηθούν έγκαιρα α) μέχρι 30/6/2022 για τη χορήγηση άδειας εργασίας για τους παρατύπως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες και β) μέχρι 30/9/2022 για τη μετάκληση πολιτών τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Επίσης, από πλευράς Περιφέρειας και με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για την παράταση των πιο πάνω προθεσμιών, ώστε να διατηρηθούν οι απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην περιοχή μας, με σκοπό τη διευκόλυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων".

Θ.Λ.

Σχόλια