Άρνηση του ΥΠΕΝ για παράταση των δασικών χαρτών που ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, προκειμένου να υπάρξει καθαρός ζωτικός χώρος και χρόνος για να μπορέσουν να υποβάλουν τις ...


Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, προκειμένου να υπάρξει καθαρός ζωτικός χώρος και χρόνος για να μπορέσουν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις οι πολίτες,οι ενδιαφερόμενοι και οι θιγόμενοι ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Νομού Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, υπογράμμισε ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν ήδη γίνει για την εξαιρεση εκτάσεων με ασπάλαθους από τη δασική νομοθεσία, την υποχώρηση του δημοσίου από εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει αποδεδειγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις εκχερσωμένες εκτάσεις καλύπτεται η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτησιών, και απομένει ποσοστό περίπου 20% των ιδιοκτησιών, που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες πρέπει να υποβληθούν ενστάσεις.

Οι παλιές ενστάσεις

Ο κ Αμυράς ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή ότι από τις παλαιές 174.000 εκκρεμείς από το 2017 ενστάσεις στους δασικούς χάρτες έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα περί τις 50.000 ενστάσεις, έχουν συγκροτηθεί 120 με 130 επιτροπές από νομικό, μηχανικό και δασολόγο για εξέταση των ενστάσεων και ανά περιοχές τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών, που αποφαίνονται για δασικά και ιδιοκτησιακά θέματα, σημειώνοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη σύσταση περισσότερων επιτροπών και συμβουλίων για την αντιμετώπιση των θεμάτων.

-«Δυστυχώς η Ελλάδα έφτασε να είναι η τελευταία Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες και δασολόγιο αυτό στο παρελθόν. Τώρα πια είμαστε πάρα πολύ κοντά να αποκτήσει επιτέλους η χώρα δασικούς χάρτες κυρωμένους, έγκυρους, σωστούς ολοκληρωμένους, έτσι ώστε να ξέρουμε και πού βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε και που δεν υπάρχει δάσος για να αναπτύξουν οι πολίτες την οικονομική τους δραστηριότητα και όποια άλλη σύμφωνα με το νόμο επιθυμούν» είπε ο υφυπουργός.

Επιβεβλημένη η παράταση

Ο κ. Κεγκέρογλου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές, κ.α. Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε: την παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον για τρεις μήνες, την συγκρότηση των συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και των Επιτροπών Αντιρρήσεων, κ.α.


Σχόλια