Προς παράταση έως 15 Ιουλίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Με 22.000 ολοκληρώσεις Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης την ημέρα, «τρέχει» τα τελευταία 24ωρα η νέα ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, κάτι που εξασφαλίζ...


Με 22.000 ολοκληρώσεις Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης την ημέρα, «τρέχει» τα τελευταία 24ωρα η νέα ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, κάτι που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη υποβολή των δηλώσεων στον προβλεπόμενο χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι μια μικρή παράταση 2 εβδομάδων περίπου είναι εφικτή και θα δοθεί εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις φετινές δηλώσεις. Ήδη, η εικόνα δείχνει την οριστικοποίηση, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, 340.000 δηλώσεων.

Το θέμα είναι ότι κάποια ΚΥΔ, μένοντας στις διευθετήσεις προηγούμενων ετών, περιμένουν να βγει πρώτα το πρόγραμμα ελέγχων τηλεπισκόπησης (κάτι που τους εξασφάλιζε το προηγούμενο καθεστώς) για να προβούν στην ολοκλήρωση των δηλώσεων, κάνοντας φυσικά και τις ανάλογες προσαρμογές προς όφελος των πελατών τους. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί φέτος. Πρώτα θα κλείσουν οι δηλώσεις και μετά θα βγει το πρόγραμμα τηλεπισκόπησης.

Όπως αναφέρθηκε, πάνω από 22.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την σταθερή και καθαρή θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά στην μεταφορά των αιτήσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr και την περαιτέρω ανάπτυξη της βάσης δεδομένων σ’ αυτή τη βάση. Δεν είναι μόνο το θέμα της ασφάλειας των στοιχείων των αγροτών και της καλύτερης ποιότητας των αιτήσεων αλλά κυρίως της τεχνολογικής υπεροχής της πλατφόρμας και των δυνατοτήτων που προσφέρει για περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων, με στόχο τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών.


Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της εβδομάδας σε απάντηση ερωτήσεων στη Βουλή ο Γεωργαντάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η νέα πλατφόρμα στο gοv.gr επιτρέπει να εργάζονται ταυτόχρονα τρεις φορές περισσότεροι χρήστες (πάνω από 9.000 χρήστες σε σχέση με το μέγιστο των 3.000 χρηστών της παλαιάς) και ρυθμό οριστικοποιήσεων αιτήσεων για λήψη πρωτοκόλλου επίσης τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο. Καταγράφηκαν με βάση τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ 17.000 οριστικοποιήσεις αιτήσεων ΟΣΔΕ την ημέρα, ενώ με την προηγούμενη παλαιά εφαρμογή την αντίστοιχη περίοδο ήταν γύρω στις 5.000. Σχεδόν 2 εκατ. έγγραφα-δικαιολογητικά έχουν ανέβει στο κυβερνητικό νέφος».

Με την εξοικείωση των χρηστών από 17.-18.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα σήμερα είναι σταθερά πάνω από 20-22.000.

Το θέμα λοιπόν είναι ότι τι θα κάνουν τα ΚΥΔ που δέσμευαν αιτήσεις αβέρτα χωρίς υποδομή για να ανταποκριθούν στην εμπρόθεσμη υποβολή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανακοινώσει. Η αποδέσμευση των αιτήσεων πριν την καταληκτική ημερομηνία ώστε να πάνε οι παραγωγοί σε άλλα ΚΥΔ για να μην βγουν εκπρόθεσμοι και έχουν ποινές είναι η πιο λογική λύση.

Το θέμα της εξέλιξης της φετινής υποβολής των δηλώσεων είναι ότι ο προηγούμενος συντονιστής αντί να συντονίζει για την επιτάχυνση συντόνιζε για την καθυστέρηση και ότι όλοι οι μύθοι που κυκλοφορούσαν από τον συντονιστή περί αναντικατάστατο σύστημα σε πλήρη συντονισμό με ομάδα αναντικατάστατων διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ καταρρέει κάθε ως χάρτινος πύργος. Το ίδιο θα φανεί και για άλλα ακριβοπληρωμένα και ανύπαρκτα συστήματα και συστηματάκια.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Δεδομένη η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ,πίεση από μεγάλα ΚΥΔ για να μην χάσουν πελάτες


Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μια παράταση λίγων ημερών στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, μιας και οι τεχνικές δυσκολίες μέχρι την προσαρμογή της βάσης δεδομένων στο κυβερνητικό νέφος και την εξοικείωση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) με τη νέα εφαρμογή, χάθηκε κάποιος χρόνος.

Οι πρώτοι που πιέζουν για την παράταση της προθεσμίας είναι τα λεγόμενα μεγάλα ΚΥΔ με τις πολλές χιλιάδες δηλώσεις, που δυσκολεύονται, όπως είναι φυσικό, να ανταποκριθούν με ευχέρεια στον όγκο δουλειάς που έχουν να εκπληρώσουν.

Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες ήδη τα εν λόγω Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, εκτός από το άνοιγμα κωδικών, δεσμεύουν πρωτόκολλο υποβολής των δηλώσεων, έτσι ώστε να έχουν στη συνέχεια κάποιο χρόνο για την ολοκλήρωση.

Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι με τα νέα δεδομένα, η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου κατάθεσης έχει δυσκολέψει – και καλώς βέβαια- κάτι που σημαίνει ότι και πάλι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για την περαιτέρω επεξεργασία των δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή, οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων παραγωγοί, προσέρχονται μαζικά τις τελευταίες ημέρες στα ΚΥΔ, δημιουργώντας συνωστισμό και αναστάτωση.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τις αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων, μια διαδικασία η οποία άνοιξε -τουλάχιστον με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου- μόλις το απόγευμα της Τετάρτης και για την οποία δεν υπάρχει σαφής εικόνα.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις μεταβιβάσεις έχει ως ακολούθως:

«Τίθεται από σήμερα Τετάρτη το απόγευμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε λειτουργία, η εφαρμογή, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Για το τρέχον έτος, 2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης ορίζεται η 25/07/2022. Η τροποποίηση οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης θα γίνεται δεκτή, εφόσον υποβληθούν στη διαδικτυακή εφαρμογή έως την 1η Αυγούστου 2022. Θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».Η σχετική λεπτομερής ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:«Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2022 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:Καταχώριση της αίτησης
Εκτύπωση του υποδείγματος
Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους
Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο ξεχωριστά από αρμόδια αρχή
Επισύναψη στην αίτηση του υποδείγματος μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά
Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
Εκτύπωση της οριστικοποιημένης αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού τα οποία φυλάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό αρχείο του αιτούντα, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2021) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet.

3. Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

4. Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2022.

5. Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 25/07/2022) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2022.

6. Η εγκύκλιος περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2022 θα αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησής τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2022.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:Η αξία των ΔΒΕ δεν είναι οριστική. Η αξία των ΔΒΕ οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους αλλά και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους σύμφωνα με το άρθρο 22(5) του Καν. ΕΕ 1307/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των ΔΒΕ.
Σε περίπτωση που ο αποδέκτης μεταβίβασης δεν είναι πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται να υποβάλλονται μαζί με την αίτηση μεταβίβασης και τα εκάστοτε σε ισχύ παραστατικά, με τα οποία αποδεικνύεται η μόνιμη και νόμιμη εγκατάσταση του στην ελληνική επικράτεια (άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ή εναλλακτικά όσες άδειες παρέχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή σε επιχειρηματική δραστηριότητα). Άδειες διαμονής που παρέχουν πρόσβαση στη μισθωτή ή στην εξαρτημένη εργασία δεν γίνονται αποδεκτές».

Σχόλια