Η τιμή της πατάτας στη Σερβία αυξήθηκε κατά 193% από το 2021 λόγω της περσινής ξηρασίας & των εισαγωγών μεγάλης κλίμακας...

Η τιμή της πατάτας στη Σερβία αυξήθηκε κατά 193% από το 2021 λόγω της περσινής ξηρασίας και των εισαγωγών μεγάλης κλίμακας, οι οποίες αποθάρ...


Η τιμή της πατάτας στη Σερβία αυξήθηκε κατά 193% από το 2021 λόγω της περσινής ξηρασίας και των εισαγωγών μεγάλης κλίμακας, οι οποίες αποθάρρυναν την εγχώρια παραγωγή, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής της εταιρείας Agro-Mobile με έδρα την Guča, Ράτκο Βουκίτσεβιτς.

Η συγκομιδή πατάτας το 2020 σημείωσε νέο ρεκόρ και οι παραγωγοί χρησιμοποίησαν τις πατάτες για τη διατροφή των ζώων και τις πέταξαν, ενώ η περσινή ξηρασία προκάλεσε σημαντική μείωση της προσφοράς, καθώς εισήχθησαν τεράστιες ποσότητες πατάτας, δήλωσε ο Βουκίτσεβιτς στο πρακτορείο ειδήσεων BETA.

Είπε ότι το 2020 οι χονδρέμποροι πωλούσαν ένα κιλό πατάτες για 15-20 δηνάρια και ότι δεν μπορούσαν να πωληθούν, οπότε οι παραγωγοί τις πέταξαν και ότι πέρυσι ένα κιλό πατάτες κόστιζε περίπου 50 δηνάρια (0,43 ευρώ).

Πρόσθεσε ότι, το 2021, εισήχθησαν περίπου 50.000 τόνοι πατάτας, κυρίως από τη Γαλλία, και αυτή την άνοιξη εισήχθησαν περίπου 10.000 τόνοι μηνιαίως, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν την παραγωγή.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να πωληθούν πατάτες σε μεγάλες ξένες αλυσίδες λιανικής πώλησης στη Σερβία και ότι η πώληση του λαχανικού σε αυτά τα καταστήματα είναι βουτηγμένη στη διαφθορά, ενώ η ποιότητα δεν παίζει κανένα ρόλο στις αποφάσεις τους.

Η τιμή άλλων γεωργικών προϊόντων αυξήθηκε επίσης τον περασμένο χρόνο κατά αρκετές δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες.

Από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 43%, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 51,6% και η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 40%, ενώ ακολούθησαν τα ζώα και τα πουλερικά κατά 38,7%t. Η τιμή των ψαριών αυξήθηκε πάνω από 30,5%, των αυγών κατά 33,8% και του γάλακτος κατά 24,1%.

Σχόλια