Έβρος: 20.000 στρέμματα στο έλεος της κακοκαιρίας Genesis στην περιοχή Ορεστιάδας

Μια δεκαπεντάλεπτη νεροποντή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα της στην περιοχή Ορεστιάδας του νομού Έβρου. Πιο συγκεκριμένα 25 ...


Μια δεκαπεντάλεπτη νεροποντή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα της στην περιοχή Ορεστιάδας του νομού Έβρου.

Πιο συγκεκριμένα 25 περίπου κατοικίες και επιχειρήσεις πλημμύρισαν λόγω της κακοκαιρίας Genesis που έδειξε το άσχημο πρόσωπο της το περασμένο Σάββατο δημιουργώντας εικόνες βιβλικής καταστροφής στα χωριά Κυπρίνος Βάλτος Νεοχωρι Λεπτή βγάζοντας οικογένειες από τα σπίτια τους πνίγοντας δεκάδες οικόσιτα ζώα και πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων.

Ένα Ρέμα στην περιοχή του Βάλτου Ορεστιάδας δεν μπορούσε να απορροφήσει τον τεράστιο όγκο νερού που δημιούργησε η δυνατή βροχόπτωση με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει στο πέρασμα του ό,τι έβρισκε.

Εκτός αυτού 15 χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται από το Σάββατο κάτω από το νερό στις περιοχές Πύργου Λεπτής Σαγήνης Βάλτου Νεοχωριου Κυπρίνου και μερικώς Φυλακίου, όλες καλλιεργημένες.

Μια ημέρα νωρίτερα 5000 στρέμματα στάρι βαμβάκι και ηλίανθο στις περιοχές Κυπρίνου , Ζώνης και Βάλτου, καταστράφηκαν από την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή δυο μέρες πριν .

Συνέργεια του ΕΛΓΑ προσπαθούν να εκτιμήσουν την ζημιά ανά καλλιέργεια ενώ ήδη ξεκίνησαν οι δηλώσεις από τους πληγέντες παραγωγούς ώστε μετά την καταγραφή να ξεκινήσει και η αποζημίωση τους.


Η έκτακτη κατάσταση που βίωσε ο Έβρος τα τελευταία 24ωρα έφερε μετα από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη τον αρμόδιο Υφυπουργό για την Κρατική Αρωγή και Αποκατάσταση Χρήστο Τριαντόπουλο για τον επιτόπιο έλεγχο και τον παραπέρα συντονισμό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σχετικά τόνισε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποφασίσθηκε να γίνει τομή στην περιοχή του ρέματος που περνά από το εργοστάσιο Ζαχάρεως για να εκτονωθεί το ρέμα ώστε να μην έχουμε άλλες ζημίες στο μέλλον. Επίσης αποφασίσθηκε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της οριοθέτησης των πληγέντων περιοχών.

Αυτό που τονίσθηκε από την παρουσία και του γ γ Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου ήταν η άμεση καταγραφή των σπιτιών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σε συνεργασία με τον Δήμο Ορεστιάδας.

Η Περιφέρεια θα κάνει την καταγραφή των επιχειρήσεων και ο Δήμος Ορεστιάδας των σπιτιών ώστε πολύ σύντομα να καταβληθεί το ποσό των 600 ευρώ ως πρώτο οικονομικό βοήθημα στους πληγέντες.

Όπως διευκρινίσθηκε το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τον Δήμο Ορεστιάδας ώστε να μπορέσει να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Πάντως πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημίες από την πλημμύρα, άνθρωποι ανήμποροι να αποκαταστήσουν την καταστροφή .Για το λόγο αυτό υπήρξε και η δέσμευση του στρατηγού διοικητή της 16 ης Μεραρχίας πεζικού κ. Χατζηγεωργίου που παραβρέθηκε στην χθεσινή επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, να βοηθήσει μετα από συνεννόηση που θα έχει με ανώτερα κλιμάκια ώστε στρατιώτες να συνδράμουν εθελοντικά στους ιδιοκτήτες των πέντε περίπου σπιτιών που πλημμύρισαν και οι ίδιοι αδυνατούν να συνεφέρουν.

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια