31 τόνους σπόρους λαχανικών έστειλε η Γαλλία στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση

Η Γαλλία, πρώτη χώρα στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, δρομολόγησε τη μεταφορά 31 τόνων σπόρους λαχανικών για σπορά στην Ουκρανία, α...


Η Γαλλία, πρώτη χώρα στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, δρομολόγησε τη μεταφορά 31 τόνων σπόρους λαχανικών για σπορά στην Ουκρανία, αφότου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου προμήθευσε 600 τόνους σπόρους πατάτας προς φύτευση, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ενισχύσεις αυτές προορίζονται για να αντιμετωπιστούν οι "καταστρεπτικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής" στην επισιτιστική ασφάλεια της Ουκρανίας" και προσφέρθηκαν από γαλλικές επιχειρήσεις ειδικές στην παραγωγή και τη διανομή σπόρων για σπορά, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι σπόροι λαχανικών για σπορά που μεταφέρθηκαν πρόσφατα (μπαντζάρια, καρότα, λάχανα, τομάτες...) θα επιτρέψουν να καλυφθούν περισσότερα από 95.000 στρέμματα γεωργικής γης και λαχανόκηπών και να φέρουν συγκομιδή 260.000 τόνων παραγωγής γεωργικών προϊόντων, προσθέτει το υπουργείο.

"Η Γαλλία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προσφέρει τη στήριξή της στην Ουκρανία και να της επιτρέψει να συνεχίσει τις σπορές της και μαζέψει τις σοδειές της έτσι ώστε να εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και των πελατών της", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πόλεμος που κάνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία έχει σοβαρές συνέπειες στη γεωργία της χώρας και στερεί επίσης από τον κόσμο δημητριακά και λιπάσματα, αυξάνει σημαντικά τις τιμές και απειλεί με λιμό εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία βοηθά τη Ρουμανία στη διαμετακόμιση των μεγάλων ποσοτήτων δημητριακών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, απουσία συμφωνίας που θα επέτρεπε οι ποσότητες αυτές να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού.


πηγή:(zougla.gr)

Σχόλια