Ξάνθη: 50.000 στρέμματα στο έλεος του χαλαζιού - Εκτεταμένες οι καταστροφές σε δεκάδες καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες στον κάμπο της Ξάνθης μετά τη χθεσινή θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπ...


Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες στον κάμπο της Ξάνθης μετά τη χθεσινή θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε δεκάδες καλλιέργειες, ξηλώνοντας δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ.

Το πέρασμα της θεομηνίας ήταν έντονο κυρίως από περιοχές του Δήμου Τοπείρου, όπου εκδηλώθηκε ακόμη και ανεμοστρόβιλος. Ο ανεμοστρόβιλος ξήλωσε δεκάδες κολώνες της ΔΕΗ βυθίζοντας στο σκοτάδι τους γύρω οικισμούς ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα και προκλήθηκαν καταστροφές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.Το χαλάζι υπολογίζεται πως κατέστρεψε περίπου 40.000 με 50.000 στρέμματα, πλήττοντας κυρίως δενδροκαλλιέργειες, εκτάσεις με καλαμπόκια, ηλιόσπορο και βαμβάκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από λίγες ημέρες μία εξίσου έντονη κακοκαιρία χτύπησε την Ξάνθη, αφήνοντας σημαντικές πληγές στους αγρότες οι οποίοι βλέπουν για δεύτερη φορά τις καλλιέργειες τους να δέχονται ανυπολόγιστο πλήγμα μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Στο σημείο αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για αυτοψία και καταγραφή των ζημιών, ωστόσο όπως τονίζουν οι αγρότες ζητούμενο είναι η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, ιδιαίτερα σε μία τόσο ζόρικη καλλιεργητική περίοδο όπως η φετινή, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Σχεδόν 15 χωριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι για ώρες, καθώς δεκάδες ήταν οι κολώνες της ΔΕΗ που ξηλώθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους που έπληξαν την περιοχή. Συνεργεία της ΔΕΗ και του Δήμου Τοπείρου επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η έντονη χαλαζόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι.Πηγή: xanthinea.gr

Σχόλια