Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας,(ΣΕΚ): Έτσι θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία

Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράσθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που συνεδρίασε στην Αθήνα προ ημε...


Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράσθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που συνεδρίασε στην Αθήνα προ ημερών και εξέτασε τα σημαντικά προβλήματα της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ανάλυση των ποσοτικών στοιχείων της κτηνοτροφίας, αλλά και από την καθημερινή επικοινωνία των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΚ με κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κρίσιμη κατάσταση της Ελληνικής κτηνοτροφίας και τη δραματική θέση των κτηνοτρόφων.

 Σύμφωνα με τον ΣΕΚ:

 «Η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε όλους τους τομείς - βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία. 
Το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 
Κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή. 
Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι. 
Τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική. 
Η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι συνεχής και καταστροφική. 
Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί οι σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας.
 Οι προτάσεις του ΣΕΚ έχουν εκφρασθεί σε όλη την πολιτική ηγεσία με τους πιο δραματικούς τόνους. Η κτηνοτροφία καταστρέφεται. Οι μειώσεις ζωικού κεφαλαίου που παρατηρούνται, δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν. 
Η κτηνοτροφία ζητά σημαντική ενίσχυση. 
Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς εντάσσεται στην κατηγορία της «κοροϊδίας». 
Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Επιμένουμε στα 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος».

Σχόλια