Βερύκοκα: Ικανοποιητικές τιμές για τον παραγωγό - Χαμηλές οι αποδόσεις από τους παγετούς του Μαρτίου....

Οι πρώτες ποσότητες απέφεραν ικανοποιητικές τιμές στον παραγωγό.Γενικά, η ποιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, όμως οι αποδόσεις έχουν… κουρευτε...


Οι πρώτες ποσότητες απέφεραν ικανοποιητικές τιμές στον παραγωγό.Γενικά, η ποιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, όμως οι αποδόσεις έχουν… κουρευτεί από τους παγετούς του Μαρτίου.

«Έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες Mogador, Pricia και Wonder cot, με μέτριες αποδόσεις, αλλά ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, οι οποίες κυμάνθηκαν μεταξύ 80-90 λεπτών και 2,50 ευρώ ανά κιλό. Τώρα κόβονται τα Bora και τα Media Bel, έχοντας ποιότητα εξαιρετική, αλλά ποσότητες μετριασμένες λόγω των παγετών του Μαρτίου. 

Ζήτηση υπάρχει ικανοποιητική και η τιμή στον παραγωγό είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή σε Kioto βιομηχανικό και Μπεμπέκου επιτραπέζιο με μεγαλύτερες ποσότητες», ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, κ. Σάββας Παστόπουλος.

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή στις ποικιλίες Τυρίνθου και Νύμφα. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και η τιμή είναι στα 70 λεπτά το κιλό, παραδοτέα στο εργοστάσιο, δηλαδή στον παραγωγό μένουν γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Βέβαια, θα δούμε την τιμή επακριβώς και τι θα μας μείνει μόλις γίνει εκκαθάριση. 

Οι ποσότητες είναι καλές, αλλά τα κτήματα με τέτοιες ποικιλίες είναι λίγα. Τα πρώτα που κόψαμε εδώ ήταν τα Mogador και τα Wonder Cot. Οι τιμές παραγωγού στις συγκεκριμένες ποικιλίες ξεκίνησαν από τα 2,20 με 2,30 ευρώ το κιλό, για να πέσουν όσο προχωρούσε η συγκομιδή και στα 1,50 ευρώ το κιλό. Οι ποσότητες ήταν περιορισμένες λόγω των ζημιών από τους παγετούς. Στις 15 με 20 Ιουνίου προβλέπεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στα Μπεμπέκου. Η τιμή πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον στα 70 λεπτά το κιλό για να πούμε πως κάτι θα μείνει καθώς τα έξοδα παραγωγής είναι φέτος κάτι παραπάνω από υπέρογκα. Τέλος στην ποικιλία Bora, πρέπει να πούμε πως υπάρχουν ζημιές από τους παγετούς».


Τέλος, ο κ. Νίκος Καρασαβίδης, καλλιεργητής βερίκοκου από την περιοχή της Σκύδρας στο νομό Πέλλας εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με την ζήτηση του προϊόντος φέτος, η οποία έχει ήδη φέρει αλλά και θα συνεχίσει μετέπειτα να εξασφαλίζει καλή τιμή στον παραγωγό. «Η παραγωγή γενικώς θα είναι αρκετά μειωμένη, τόσο στις πρώιμες ποικιλίες (Pricia, Bora, Mogador κ.λπ.) λόγω των ζημιών από τον παγετό, όσο και στις όψιμες (Farbaly κ.λπ.), των οποίων οι αποδόσεις θα είναι κι αυτών μειωμένες κατά 70-80%. 

Σε άλλες περιοχές του νομού μας, δεν είναι ίδια τα ποσοστά ζημιάς. Εκτιμώ πως η μείωση της προσφοράς, σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια των τουριστών που ζητούν το προϊόν, θα φέρουν καλή τιμή και φέτος. Πέρσι κατά μέσο όρο οι τιμές ήταν για το βερίκοκο στον παραγωγό στα 1,10 με 1,20 ευρώ. Φέτος μπορεί να πάμε και παραπάνω λόγω τουρισμού. Στα Farbaly συγκομιδή θα αρχίσουμε στις 10 Ιουλίου. Τώρα κόβονται εδώ και τα βερίκοκα Rubista με τις τιμές παραγωγού γύρω στα 1 με 1,10 ευρώ το κιλό, όμως οι ποσότητες είναι μειωμένες».

Ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή του προϊόντος. Η ποιότητα είναι καλή, αλλά οι τιμές στα Τυρίνθου είναι μόλιστα στα 50 λεπτά το κιλό».

πηγή: agrotypos.gr

Σχόλια