Χρ. Κέλλας: Στηρίζουμε τα υγιή συνεταιριστικά σχήματα

«Η περιοχή της Αγιάς παράγει εξαιρετικά, ποιοτικά προϊόντα, τα οποία κατέχουν ξεχωριστή θέση “στα ράφια” της εγχώριας και της παγκόσμιας αγο...


«Η περιοχή της Αγιάς παράγει εξαιρετικά, ποιοτικά προϊόντα, τα οποία κατέχουν ξεχωριστή θέση “στα ράφια” της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίζει τη δημιουργία και λειτουργία υγιών συνεταιριστικών σχημάτων, όπως ο “Α.Σ. Αγιάς Κίσσαβος”, συνδράμοντας, είτε με ευέλικτη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με τεχνογνωσία και ενημέρωση».

Αυτά δήλωσε ο αν. γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του στο συσκευαστήριο του “Α.Σ. Κίσσαβος”, όπου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Ζέικο και τα μέλη του, για ζητήματα που απασχολούν τον Συνεταιρισμό, αλλά και ευρύτερα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Λαρισαίο πολιτικό, οι Αγιώτες συνεταιριστές αναφέρθηκαν στον “δύσκολο δρόμο” της παραγωγής και της διακίνησης των τοπικών προϊόντων, με κορυφαία, το μήλο και το κεράσι, αλλά και σε γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, καθώς την οικονομική κρίση, διαδέχθηκαν η πανδημία, η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και η κλιματική αλλαγή. Αποτέλεσμα να συρρικνώνεται διαρκώς το αγροτικό εισόδημα. 

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε, στη δύσκολη περσινή χρονιά για τα αγιώτικα μήλα, καθώς υπάρχουν ακόμη αδιάθετες ποσότητες στα ψυγεία, παρά τη μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας και των εισαγωγών από άλλες χώρες και του ανταγωνισμού από το φθηνότερο, πολωνικό προϊόν. Σχετικά με το έτερο εμβληματικό προϊόν της περιοχής, το κεράσι, τονίστηκε ότι με σύμμαχο τον καιρό, η συγκομιδή ξεκίνησε ομαλά και με καλή εκκίνηση στην τιμή διάθεσης. 

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συνεταιρισμού, εστίασαν στο μεγαλύτερο “αγκάθι”, όπως το χαρακτήρισαν, για την αγροτική παραγωγή, την έλλειψη εργατικών χεριών, σημειώνοντας πως οι εργάτες γης έχουν γίνει περιζήτητοι και ζητούν όλο και μεγαλύτερα μεροκάματα, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των παραγωγών, για να συγκομίσουν τα προϊόντα τους.

Ο κ. Κέλλας, τους ενημέρωσε σχετικά, για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, έτσι ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες εισόδου των αλλοδαπών εργατών γης, όπως και για τη δυνατότητα απασχόλησης σε χωράφια, εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, χωρίς να χάσουν το σχετικό επίδομα ή με την υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης των εργατών γης μέσω ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Οι συνεταιριστές του “Α.Σ. Κίσσαβος”, επισήμαναν, ακόμη, την αναγκαιότητα προσαρμογής της λειτουργίας των Συνεταιρισμών στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά, με ενίσχυση της ρευστότητας και μείωση του κόστους δανεισμού.

Κατά τη συνάντηση του κ. Κέλλα με τους Αγιώτες συνεταιριστές, παρόντες ήταν, εκτός από τον πρόεδρο του “Α.Σ. Κίσσαβος”, Γ. Ζέικο, οι κ.κ. Δήμ. Νίκα, Ματούλα Κατσίκα, Θωμάς Σιμούλης, Λεων. Ζιούλης, Στέφ. Ράπτης και παραγωγοί της περιοχής.

Σχόλια