Άδικος ο υπολογισμός αποζημιώσεων σιτηρών από την πρόσφατη χαλαζόπτωση

Άδικος ο υπολογισμός αποζημιώσεων σιτηρών- Οι προσδοκίες των παραγωγών και οι εκτιμήσεις για τις τιμές Απολύτως δικαιολογημένη είναι η ανησυ...


Άδικος ο υπολογισμός αποζημιώσεων σιτηρών- Οι προσδοκίες των παραγωγών και οι εκτιμήσεις για τις τιμές

Απολύτως δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των παραγωγών σιτηρών του κάμπου, σχετικά με την αποζημίωση των χαλαζόπληκτης σοδειάς τους κι αυτό γιατί εάν εφαρμοστεί ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν με το μέσο όρο πενταετίας, που σημαίνει στα σιτηρά θα δοθούν 22 λεπτά και στο κριθάρι 17 λεπτά, όταν ήδη η αγορά φέτος άνοιξε με τιμές 46 λεπτών το κιλό για το σκληρό και 32 για το κριθάρι. 

Εάν αναλογιστούμε και τα διπλάσια καλλιεργητικά έξοδα που έγιναν φέτος, καταλαβαίνει κανείς το οικονομικό αδιέξοδο των παραγωγών. 

Πριν το χαλάζι, τα πρώτα μηνύματα από όσα χωράφια είχαν προλάβει να αλωνιστούν στη Θεσσαλία έδειχναν αυξημένες έως και 20% τις αποδόσεις στα ποτιστικά χωράφια και πολύ χαμηλότερες αποδόσεις λόγω της ανομβρίας, στα ξηρικά.

Όσον αφορά στις τιμές, τα 44 με 46 λεπτά το κιλό αναλόγως της ποιότητας, του ομίλου Μάρκου εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο στην αγορά, αν και όσο περνούν οι μέρες και μετά τις ζημιές που σημειώθηκαν στον κάμπο, όλοι συμφωνούν ότι μία τιμή γύρω στα 50 λεπτά είναι εφικτή.


Σχόλια