Αναμένεται ΚΥΑ από τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής & Αγροτικής Ανάπτυξης για λύση στο θέμα των εργατών γης

Αναμένεται ΚΥΑ με την οποία θα δίνεται λύση στο θέμα των εργατών γης Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο Κοινής Υπουρ...


Αναμένεται ΚΥΑ με την οποία θα δίνεται λύση στο θέμα των εργατών γης
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που αφορά τη διαδικασία, την αποτύπωση και την κάλυψη των αναγκών για εργάτες γης στον πρωτογενή τομέα. Στην συνέχεια το σχέδιο της ΚΥΑ θα δοθεί για διαβούλευση προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, για το κρίσιμο θέμα της έλλειψης εργατών γης.


Νωρίτερα, ο κ. Κεγκέρογλου ανέπτυξε το πρόβλημα αναφέροντας ότι, εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια. 

Το εργατικό δυναμικό στα χωράφια βαίνει σταδιακά μειούμενο, δημιουργώντας δυσεπίλυτες δυσχέρειες συρρίκνωσης της παραγωγής και μείωσης των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από τη Χώρα μας.

Μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, πληρέστερων εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλότερων αποδοχών. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

Με ΚΥΑ η λύση του προβλήματος

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας αφού αναγνώρισε το πρόβλημα ανέφερε ότι πολλά από τα ζητήματα αφορούν τα συναρμόδια Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα μέσα του μήνα γίνεται προσπάθεια να είναι έτοιμο το παραπάνω σχέδιο ΚΥΑ, ενώ υποστήριξε ότι υποστήριξε ότι τα περισσότερα θέματα που θίγονται στην ερώτηση έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με αποφάσεις του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα ότι δίνεται η δυνατότητα για έκδοση άδειας εργασίας στους ήδη εργαζόμενους στη χώρα μας που δεν την έχουν λάβει, εφόσον υποβληθεί αίτημα από τους παράγωγους μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Επισήμανε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο και ότι το διάστημα των 9 μηνών θεωρείται επαρκές για την κάλυψη των αναγκών.

Σχόλια