Ανησυχία παραγωγών βαμβακιού & σιτηρών για τον άστατο καιρό & τα ξαφνικά απογευματινά μπουρίνια

Ανησυχία παραγωγών βαμβακιού σιτηρών για τον άστατο καιρό  Στις προσευχές το έχουν …ρίξει οι Θεσσαλοί παραγωγοί βάμβακος και σιτηρών, προκει...


Ανησυχία παραγωγών βαμβακιού σιτηρών για τον άστατο καιρό 
Στις προσευχές το έχουν …ρίξει οι Θεσσαλοί παραγωγοί βάμβακος και σιτηρών, προκειμένου να μην πέσουν θύματα της κλιματικής κρίσης, καθώς οι μέρες που διανύουμε στον κάμπο μόνο φυσιολογικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες.  Ξαφνικά απογευματινά μπουρίνια την προηγούμενη εβδομάδα, 37άρια τις προηγούμενες μέρες, «χτύπησαν» κόκκινο την αγωνία των παραγωγών για την τύχη της φετινής σοδειάς τους.

Κι αυτό γιατί έχουν προηγηθεί όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία στο βαμβάκι φέτος είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, ενώ με αφορμή τις υψηλές τιμές ρεκόρ που καταγράφουν στη διεθνή αγορά τα δύο αυτά προϊόντα, κάθε απώλεια παραγωγής συνιστά καταστροφή για τον προϋπολογισμό των αγροτικών νοικοκυριών.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Όσον αφορά την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας, ο προϊστάμενος του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, Μοχάμεντ Νταράουσε, υποστηρίζει ότι:

«Παρατηρείται μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη του φυτού, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται το βράδυ και το πρωί και ευνοούν την εμφάνιση εντόμων και μυκήτων, που κόβουν την ανάπτυξη του φυτού, όταν είναι κάτω». Υπενθυμίζει ότι η φετινή καλλιέργεια είναι όψιμη και καλεί τους παραγωγούς να προσέξουν από τώρα τα ζιζάνια, προχωρώντας σε μηχανική καταπολέμηση αυτών ή μέσω ψεκασμών σε συνεργασία με γεωπόνους. Συνιστά επίσης «προσοχή στο πότισμα, για να μη μείνει το νερό στο χωράφι, λόγω και της αυξημένης υγρασίας που παρατηρείται στον θεσσαλικό κάμπο».

ΣΙΤΗΡΑ

Όσον αφορά τα σιτηρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Ιωάννη Κουκούτση:

«Συνεχίζεται η αγωνία των παραγωγών για τις στρεμματικές αποδόσεις.
Από τη μία τα αυξημένα κόστη μείωσαν τη λίπανση, από την άλλη η ανομβρία που προηγήθηκε, έχουν αδυνατίσει τα στάχυα. Όπως και να ‘χει, πλησιάζουμε στην περίοδο της συγκομιδής (τέλος του μήνα ξεκινούν οι μηχανές με τα κριθάρια) και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε ούτε λίβα, ούτε δυνατές βροχές, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας χρονιάς» καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστής.


Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η τιμή εκκίνησης πάνω στα αλώνια για τα ποιοτικά σιτηρά θα είναι 45 λεπτά/κιλό.


Σχόλια