Ικανοποίηση των Μεσσηνιακών Συνεταιρισμών επί της αρχής για τον διάλογο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Επί της αρχής ικανοποίηση για το διάλογο αναφορικά με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας εκφράζουν με ανακοίνωση το...


Επί της αρχής ικανοποίηση για το διάλογο αναφορικά με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας εκφράζουν με ανακοίνωση τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέα και Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Εκφράζουμε την επί της αρχής ικανοποίηση μας όσο και τις ευχαριστίες μας για την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανταποκριθεί στην πρόταση μας και να εκκινήσει άμεσο διάλογο των εμπλεκομένων, με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την εξεύρεση επιστημονικά άρτιας και νομικά έγκυρης, οριστικής πρότασης – λύσης όπως το διατύπωσε ο Ίδιος, γύρω από την Ελιά Καλαμών και το Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Είναι η πρώτη φορά που μας δόθηκε η ειλικρινής δυνατότητα ως Φορείς του ΠΟΠ από την Μεσσηνία να παρουσιάσουμε εκτενώς τις θέσεις μας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία της Γενικής Γραμματέως και υπηρεσιακών στελεχών, γεγονός που εκτιμούμε ότι διαφώτισε ως προς τις προθέσεις και την στρατηγική μας. Παρουσιάσαμε στον Υπουργό έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει παράλληλα και σωρευτικά:
  • Την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
  • Την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ σε όμορους Νομούς (χωρίς να αποκλείουμε και την ένταξη περισσότερων αν αυτό είναι επιστημονικά και κανονιστικά εφικτό)
  • Την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την άμεση προστασία της ονομασίας "Καλαμάτα" διευκρινίζοντας πως η απόφαση του ΣτΕ βάζει οριστικό τέλος σε όσους μεθόδευαν ή μεθοδεύουν την χρήση συνωνύμων παραποιώντας την ιστορία με μόνους κερδισμένους τελικά τις Τρίτες Χώρες σε βάρος του εγχώριου προϊόντος.
  • Την διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χορήγηση μεταβατικής περιόδου χρήσης της ονομασίας μέχρι να οριστικοποιηθεί η προτεινόμενη λύση.
Έχουμε εδραία πεποίθηση πως μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την διαβούλευση με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου και των Βρυξελλών μπορούμε να δώσουμε οριστική λύση βασιζόμενοι στην επιστημοσύνη, με σεβασμό στο κανονιστικό πλαίσιο και με στόχο την βιωσιμότητα της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών μέσω δημιουργίας υπεραξίας που διασφαλίζουν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις έναντι της αθρόας διακίνησης και των εισαγωγών που σαφώς ως διαδικασία είναι θνησιγενή και λειτουργεί προς όφελος εισαγωγέων και των παραγωγών και διακινητών Τρίτων Χωρών.

Η ελληνική ελιά Καλαμών έχει μια τελευταία ευκαιρία μέσα από την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ να τοποθετηθεί εκεί που τις αξίζει δημιουργώντας υπεραξία με όφελος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής – διακίνησης. Ελπίζουμε οι υγιώς δρώντες της αλυσίδας να την αδράξουμε!"


Σχόλια