ΗΠΑ: Πλήττεται από τον ξηρό χειμώνα, την υγρή άνοιξη & την παγκόσμια στενότητα η καλλιέργεια σιταριού

Αντί να ενισχύσει την προσφορά, η Βόρεια Ντακότα αναμένεται να φυτέψει σιτάρι στο μικρότερο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης της που έχει κατα...


Αντί να ενισχύσει την προσφορά, η Βόρεια Ντακότα αναμένεται να φυτέψει σιτάρι στο μικρότερο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης της που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. 

Ο αγρότης της Βόρειας Ντακότα Dwight Grotberg ήθελε να φυτέψει περισσότερο σιτάρι αυτή την άνοιξη για να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκοψε τις εξαγωγές σιτηρών και άφησε στον κόσμο έλλειψη εκατομμυρίων τόνων σιταριού.

Οι έντονες βροχοπτώσεις εμπόδισαν τον Grotberg να φυτέψει όσο σιτάρι ήθελε και δυσχεραίνουν τους αγρότες σε ολόκληρη την πολιτεία της Βόρειας Ντακότα, που αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό εαρινού σιταριού στις ΗΠΑ.

Αντί να ενισχύσει την προσφορά, η Βόρεια Ντακότα αναμένεται να φυτέψει σιτάρι στο μικρότερο ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης της που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και τα προβλήματα πλήττουν την παραγωγή σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κι άλλες προμήθειες του βασικού σιταριού εν μέσω μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Οι τιμές αναφοράς του σιταριού στο Chicago Board of Trade εκτινάχθηκαν κατά 50% σε πάνω από 13,60 δολάρια το μπούσελ μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο καθώς αυτή σταμάτησε τις μεταφορές σχεδόν του ενός τρίτου των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Η επιδείνωση των προοπτικών συγκομιδής στην Κίνα και σε μέρη της Ευρώπης, ακολουθούμενη από την απαγόρευση των εξαγωγών από τον μεγάλο παραγωγό Ινδία, έχει περιορίσει τα αποθέματα και έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στα σιτηρά, τα έλαια, τα καύσιμα και τα λιπάσματα θα μπορούσαν να ρίξουν εκατομμύρια ανθρώπους σε λιμό και να χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα.

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει τους Αμερικανούς αγρότες να σπείρουν περισσότερο χειμερινό σιτάρι αυτό το φθινόπωρο και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη φύτευση σε ορισμένες περιβαλλοντικά ευαίσθητες εκτάσεις από το φθινόπωρο. Αλλά η ξηρασία και οι δαπανηρές γεωργικές εισροές θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κέρδη της παραγωγής, λένε οι αναλυτές σιτηρών.

Υπάρχουν δύο καλλιέργειες σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες: το ανοιξιάτικο σιτάρι που φυτεύεται τώρα και το χειμερινό σιτάρι που φυτεύεται το φθινόπωρο και η συγκομιδή του είναι σύντομη. Και τα δύο ωστόσο έχουν προβλήματα.

Τα προβλήματα με τη φύτευση ανοιξιάτικου σιταριού που αντιμετωπίζουν αγρότες όπως ο Grotberg έρχονται μετά την ξηρασία που έπληξε την καλλιέργεια χειμερινού σιταριού στο Κάνσας, την κορυφαία πολιτεία καλλιέργειας.

Το δυναμικό συγκομιδής χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ έχει μειωθεί εκεί κατά περισσότερο από 25% λόγω της σοβαρής ξηρασίας. Οι αγρότες του Κάνσας ενδέχεται να εγκαταλείψουν χιλιάδες στρέμματα σιταριού στα χωράφια φέτος, αντί να πληρώσουν για τη συγκομιδή του καμένου από την ξηρασία σιταριού.

Στη Βόρεια Ντακότα όμως, το πρόβλημα είναι το πολύ νερό. Μια ιστορική χιονοθύελλα τον Απρίλιο άφησε τα εκτεταμένα, γεμάτα λακκούβες χωράφια της πολιτείας κάτω από περισσότερο από 1 μέτρο χιόνι σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας μεγάλης πλημμύρες με το λιώσιμο των χιονιών.

Ο Grotberg μπόρεσε να φυτέψει μέχρι στιγμής μόνο περίπου 500 στρέμματα (200 εκτάρια) με σιτάρι – μόλις το ένα τέταρτο της έκτασης που είχε ως στόχο να σπείρει – λόγω των υγρών συνθηκών.

Οι σπόροι που σπέρνονται σε βρεγμένα εδάφη μπορεί να δυσκολευτούν να αναδυθούν ή να αναδυθούν ανομοιόμορφα, ενώ τα βαριά γεωργικά μηχανήματα μπορεί να οργώσουν υπερβολικά λασπωμένα χωράφια, να συμπιέσουν τα εδάφη ή να κολλήσουν στη λάσπη.

Τώρα, το παράθυρο φύτευσης του Grotberg κλείνει γρήγορα.

Το σιτάρι που φυτεύεται πολύ αργά την άνοιξη είναι πιθανό να αποδώσει λιγότερους κόκκους ή να κινδυνεύσει από παγετό πριν η καλλιέργεια ωριμάσει πλήρως.

«Έχουμε κολλήσει … Κανονικά ολοκληρώνουμε τη φύτευση σιταριού μέχρι αυτή την εποχή», δήλωσε ο Grotberg.

Η πιο αργή ανοιξιάτικη σπορά από το 1996

Ο υγρός ανοιξιάτικος καιρός έχει σχεδόν κάνει ολοφάνερο ότι ο σιτοβολώνας των βόρειων Πεδιάδων των ΗΠΑ δεν θα παράγει φέτος μια εξαιρετική σοδειά.

Οι αγρότες των ΗΠΑ έχουν σπείρει μόνο το 49% των προβλεπόμενων στρεμμάτων ανοιξιάτικου σιταριού από τις 22 Μαΐου, με τον ίδιο ρυθμό με το 2014 και τον πιο αργό από το 1996, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Στη Βόρεια Ντακότα, η οποία παράγει περίπου το μισό ανοιξιάτικο σιτάρι των ΗΠΑ, οι καλλιεργητές έχουν σπείρει μόλις το 27% της σοδειάς τους, ο δεύτερος πιο αργός ρυθμός των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

«Ορισμένοι αγρότες δεν έχουν γυρίσει ακόμη ούτε έναν τροχό», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της Βόρειας Ντακότα Doug Goehring. «Εάν η Βόρεια Ντακότα δεν είναι σε θέση να καλλιεργήσει μια σημαντική ποσότητα, θα προκληθεί μεγαλύτερος όλεθρος στην παγκόσμια αγορά».

Εγκατάλειψη του συρρικνωμένου χειμερινού σιταριού

Στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ, οι αγρότες χειμερινού σιταριού είδαν πολύ λίγες βροχές και ανησυχούν για το μέγεθος της συγκομιδής τους – ή αν τα ζαρωμένα φυτά θα πρέπει απλώς να οργωθούν.

Μια ιδιωτική ομάδα που περιηγήθηκε στα χωράφια σιταριού στο Κάνσας στα μέσα Μαΐου προέβλεψε ότι η συγκομιδή θα συρρικνωθεί κατά 28% φέτος και ότι περισσότερα χωράφια από το κανονικό μπορεί να μείνουν χωρίς συγκομιδή λόγω ζημιών από την ξηρασία.

Περίπου το 6% των φυτεμένων στρεμμάτων της πολιτείας θα εγκαταλειφθούν, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του USDA. Αλλά δεδομένης της ζημιάς από την ξηρασία, ο γεωπόνος σιταριού του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας Romulo Lollato πιστεύει ότι το ποσοστό εγκατάλειψης θα ήταν υψηλότερο.

«Δεν θα με εξέπληττε αν εγκαταλείπονταν φέτος το 8%, 9%, 10% των σπαρμένων στρεμμάτων», δήλωσε ο Lollato.

Στο γειτονικό Κολοράντο, η εγκατάλειψη θα μπορούσε να ξεπεράσει το 30%, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Colorado Wheat Brad Erker στους συμμετέχοντες στην περιοδεία.

«Οι αποδόσεις του σιταριού επηρεάζονται από τον καιρό του Μαΐου και είχαμε έναν πραγματικά ξηρό Μάιο», δήλωσε ο αγρότης Vance Ehmke από το Κάνσας. «Η τάση δεν είναι φίλος μας».

Εξαφάνιση στρεμμάτων σιταριού

Η παραγωγή σιταριού στις ΗΠΑ παρουσιάζει μακροχρόνια μείωση, καθώς οι αγρότες προτιμούν την παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας, που είναι πιο προσοδοφόρες λόγω της ζήτησης από τους παραγωγούς βιοκαυσίμων. Η επιστήμη των σπόρων έχει επίσης αυξήσει τις αποδόσεις τους κατά 30% ή περισσότερο από το 2000, ξεπερνώντας μόλις το 6% για το σιτάρι.

Η ζήτηση βιοκαυσίμων είναι πιθανό να συνεχίσει να διαβρώνει τα στρέμματα σιταριού, καθώς δύο νέες μονάδες επεξεργασίας σόγιας πρόκειται να ανοίξουν στην ανατολική Βόρεια Ντακότα, συμπεριλαμβανομένης μιας από την Archer-Daniels-Midland Company που θα προμηθεύει τη Marathon Petroleum Corporation με σογιέλαιο για ανανεώσιμα καύσιμα ντίζελ.

Καθώς το παράθυρο φύτευσης στις βόρειες πεδιάδες στενεύει, οι αγρότες της Βόρειας Ντακότα ζυγίζουν τις επιλογές που περιλαμβάνουν τη στροφή στη σόγια, η οποία μπορεί να σπαρθεί αργότερα την άνοιξη από το σιτάρι, ή την υποβολή ασφαλιστικών αιτήσεων για τη φύτευση.

«Γίνεται πολύ δελεαστικό να καταθέσουμε αυτές τις αιτήσεις», δήλωσε ο Grotberg. «Μόλις μπεις στον Ιούνιο, μπορεί να είσαι τυχερός αν πάρεις μισή σοδειά. Και με το κόστος τόσο υψηλό όσο είναι, αυτό είναι δύσκολο να το χωνέψεις».

EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Σχόλια