Κίνδυνος αφανισμού της κτηνοτροφίας

Του Γ. Ρούστα Τον κίνδυνο μείωσης παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος μεσοπρόθεσμα και αφανισμό του κλάδου της κτηνοτροφίας μακροπρόθεσμα, ε...


Του Γ. Ρούστα

Τον κίνδυνο μείωσης παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος μεσοπρόθεσμα και αφανισμό του κλάδου της κτηνοτροφίας μακροπρόθεσμα, επισημαίνουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και το οποίο σχετίζεται με τον διπλασιασμό των εξόδων για την προμήθεια ζωοτροφών και του ενεργειακού κόστους, αλλά και την απουσία τσοπάνηδων από την ελληνική ύπαιθρο.

Αναλυτικότερα, πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές για τη σίτιση των ζώων, καθώς οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «το κριθάρι από 18 λεπτά πέρυσι, το αγοράζουμε αυτήν τη στιγμή είμαι 36 ως 38 λεπτά, το τριφύλλι (δεύτερο χέρι) από 12 λεπτά πέρυσι, το αγοράζουμε 25 με 27 λεπτά, το σανό 20 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο έχει επίσης αυξηθεί (1,90 ευρώ το λίτρο) και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι τρεις φορές πάνω από τους αντίστοιχους περσινούς. Υπενθυμίζω ότι ακόμη δεν έχουμε δει την εξαγγελθείσα κυβερνητική επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας προτείνει για την επίλυση του προβλήματος γενναία ενίσχυση-επιδότηση της Κυβέρνησης για την προμήθεια των ζωοτροφών και προσθέτει: Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να είναι και η πολιτική προώθησης του καλαμποκιού και του κριθαριού αποκλειστικά για ζωοτροφές και όχι για βιοντίζελ-ζυθοποίηση που ισχύει σήμερα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Μία ακόμα παράμετρος, στην οποία η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων θεωρεί σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας των ζωοτροφών, είναι η ενίσχυση της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά στην Αθήνα, ο πρόεδρος Γιάννης Γκουρομπίνος ανέλυσε τα πολλαπλά οφέλη ενίσχυσης αυτού του θεσμού.

«Οι κτηνοτρόφοι που θα μετακινήσουν τα κοπάδια τους στα λιβάδια της Πίνδου, εκτός από ποιοτική, μα πάνω από όλα δωρεάν τροφή που εξασφαλίζουν για τα ζώα τους, συμβάλλουν και στην αποψίλωση των δασών και στη μη πρόκληση πυρκαγιών, ενώ η παρουσία τους στα βουνά ζωντανεύει την ύπαιθρο. «Στη συνάντησή μας με τον ΥπΑΑΤ, ζητήσαμε την ενίσχυση των 1.000 περίπου μετακινούμενων κτηνοτρόφων, με ένα ποσό 3.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι ένα ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να βρεθεί για ένα πρόγραμμα με πολλαπλά οφέλη» δηλώνει ο Γ. Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας ότι το μεταφορικό κόστος φέτος αυξήθηκε από 500 σε 750 ευρώ, για ένα φορτηγό που θα μεταφέρει ζωντανά από τη Θεσσαλία στην Πίνδο.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Αυτήν τη στιγμή οι συμφωνίες που καταγράφονται στο εμπόριο μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανίας είναι 1,25 το συμβατικό αιγοπρόβειο, συν 10 λεπτά το βιολογικό. Το πρόβειο κρέας σφάζεται με 3 ευρώ το κιλό τα αρνιά 5,56 ευρώ το κιλό. «Πράγματι καταβάλλεται μία προσπάθεια από τις βιομηχανίες μέσω προκαταβολών να στηριχθεί ο κλάδος, αλλά αυτή η πολιτική από μόνη της δεν επαρκεί» συμπληρώνει ο κ. Γκουρομπίνος.

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ

Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων θα πρέπει να ενταχθεί και η απουσία τσοπάνηδων από την ελληνική ύπαιθρο, καθώς οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να βρουν Αλβανούς! «Ας μην κρυβόμαστε, αυτοί που γνωρίζουν τη δουλειά είναι οι Αλβανοί εργάτες. Ωστόσο, η γραφειοκρατία συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.

Για τη μετάκληση ενός αλλοδαπού εργάτη γης, η όλη διαδικασία κρατά τρεις μήνες» τονίζει ο Θεσσαλός πρόεδρος και συμπληρώνει πως «η αμοιβή τους κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, συν το εργόσημο».


Σχόλια