Πέτρος Κόκκαλης - Για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό σύστημα

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία στη βάση του νέου Κανονισμού που εισηγήθηκε ο Π. Κόκκαλης για τη συλλογή και ...


Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία στη βάση του νέου Κανονισμού που εισηγήθηκε ο Π. Κόκκαλης για τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων γύρω από την αγροτική παραγωγή, με σημαντικότερο αποτέλεσμα την ετήσια συλλογή και δημοσίευση στατιστικών για τη χρήση φυτοφαρμάκων στην αγροτική παραγωγή καθώς και τη δημοσίευση δεδομένων για τη βιολογική γεωργία, τα λιπάσματα και τα αντιβιοτικά στα ζώα.

Μετά από 16 μήνες διαπραγματεύσεων επήλθε συμφωνία, όπου για πρώτη φορά θα υπάρξει συλλογή και διάχυση στατιστικών δεδομένων για τη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στατιστικών στοιχείων για το σύνολο της αγροτικής παραγωγής.


Τα στατιστικά που θα συγκεντρώνονται, πέρα από τη χρήση φυτοφαρμάκων, θα περιλαμβάνουν βάσει του νέου Κανονισμού στοιχεία για την αγροτική παραγωγή, φυτική και ζωική, τις τιμές, τα λιπάσματα, τη βιολογική γεωργία και θα συλλέγονται από τους παραγωγούς, θεσμικούς φορείς, μεταπράτες, χονδρέμπορους και παράγοντες της αγοράς.

Ο εισηγητής του νέου Κανονισμού, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της The Left, Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε στο euractiv.com πως ”αυτή η συμφωνία μας φέρνει πιο κοντά σε ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό σύστημα» και πρόσθεσε πως με το νέο Κανονισμό «θα καταφέρουμε όσα μέχρι τώρα είναι μόνο στα λόγια, δηλαδή να ελέγξουμε επιτέλους τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στις καλλιέργειες και επομένως τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Η εναρμόνιση στα στοιχεία που ούτως ή άλλως συλλέγονταν από τα κράτη-μέλη, θα είναι το κλειδί για μία ποιοτική ευρωπαϊκή παραγωγή». 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρόνο έναρξης εφαρμογής του νέου Κανονισμού, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως βρέθηκε ένας συμβιβασμός μεταξύ όσων επιθυμούσαν η ημερομηνία αυτή να είναι το 2025 και η συλλογή να γίνεται ετησίως και της εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει ετήσια συλλογή το 2035. Έτσι, τα στοιχεία θα ξεκινήσουν να συλλέγονται πιλοτικά το 2026, με τον Κανονισμό να μπαίνει σε πλήρη ισχύ το 2028”.

Σχόλια