Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ: Μέσα σε 1 με 2 μήνες, πλέον, η αναγνώριση τίτλων σπουδών

Ιδρύεται νέο τμήμα στο ΔΟΑΤΑΠ, το οποίο λέγεται Τμήμα Υποστήριξης των Πανεπιστημίων. Οι χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό θα έχο...


Ιδρύεται νέο τμήμα στο ΔΟΑΤΑΠ, το οποίο λέγεται Τμήμα Υποστήριξης των Πανεπιστημίων. Οι χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό θα έχουν (σ.σ. μετά την ψήφιση από τη Βουλή και εφαρμογή των νέων διατάξεων) τη δυνατότητα μέσα σε 1 με 2 μήνες να έχουμε την αναγνώριση του τίτλου τους, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.



Τη δήλωση αυτή έκανε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Καθηγητής Ορ. Καλογήρου, ενώ τόνισε τα εξής:

Τμήμα Υποστήριξης των Πανεπιστημίων: Στο νέο οργανόγραμμα του ΔΟΑΤΑΠ, στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Πολίτη και Φορέων, που υπάρχει και σήμερα, ιδρύεται νέο τμήμα, το οποίο λέγεται Τμήμα Υποστήριξης των Πανεπιστημίων. Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει πάρα πολύ έμπειρο προσωπικό και αυτό το τμήμα θα είναι αφοσιωμένο στο να λύνει τις απορίες των πανεπιστημίων, τα προβλήματα που θα έχουν με τις μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι το πολύ αιτήσεις το χρόνο για κάθε μεταπτυχιακό.

Μεταπτυχιακές σπουδές: Περίπου 100.000 Έλληνες απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων τις τελευταίες δεκαετίες σπούδασαν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Όλες οι χώρες έχουν ΔΟΑΤΑΠ, λέγονται «NARIC». Σε καμία χώρα εκτός από την Ελλάδα δε ζητάνε, για να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές ατομική αίτηση. Αυτό, επιτέλους, γίνεται και στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ζητούσαν τα ελληνικά πανεπιστήμια για πολλά χρόνια.

Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων: Ο ΔΟΑΤΑΠ με τις νέες διατάξεις νόμο από εσωστρεφής γίνεται εξωστρεφής, από ελληνικοκεντρικός γίνεται ευρωπαϊκός και διεθνής και είμαι, απόλυτα, βέβαιος ότι όταν περάσει η πρώτη και πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδος μετάβασης από τον έναν νόμο στον άλλο, που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2 με 3 μήνες - αν δεν είχαμε και τον Αύγουστο που είναι πάντα ο δύσκολος μήνας με τις άδειες του προσωπικού - θα ήμουν και πιο αισιόδοξος. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα ότι πριν τα Χριστούγεννα ότι η εφαρμογή του νέου νόμου θα οδηγήσει σε ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων όλων των πολιτών χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της εξέτασης των αιτήσεών τους.

«Ημέρα μηδέν»: Για να γίνει αυτή η μετάβαση, από αυτό που έχουμε ονομάσει εμείς εδώ στο ΔΟΑΤΑΠ «ημέρα μηδέν» της εφαρμογής του νόμου, δηλαδή από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ, εδώ και 40 μέρες ολόκληρο το προσωπικό του ΔΟΑΤΑΠ έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό αθόρυβα για να ετοιμάσει το νέο περιβάλλον. Έτσι, θέλω να το πω, γιατί, πραγματικά, το προσωπικό του ΔΟΑΤΑΠ έχει δώσει όλο του τον εαυτό. Η Διοίκηση ζήτησε ακόμη και αναστολή κανονικών αδειών τις τελευταίες 40 μέρες, ώστε την «ημέρα μηδέν» - που εκτιμάται μετά την ψήφιση του νόμου ότι θα είναι τη μεθεπόμενη εβδομάδα - θέλω, να διαβεβαιώσω και την Επιτροπή ότι ο ΔΟΑΤΑΠ θα είναι απολύτως έτοιμος, να δέχεται τις αιτήσεις των πολιτών με τα νέα δικαιολογητικά, με το νέο τρόπο και να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις τους με τις νέες διαδικασίες, με το νέο workflow που προβλέπεται από το νόμο.

Αυτή η μετάβαση, το logistics δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία. Έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά οι δύο μόνο προγραμματιστές του Υπουργείου Παιδείας που σηκώνουν όλο το βάρος, να γράψουν το νέο Κώδικα και θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα.

Βρήκαμε μια τραγική κατάσταση: Τον Μάϊο του 2019, 8 μήνες μετά που ανέλαβε η νέα διοίκηση, από τον Φεβρουάριο του 2020. βρήκαμε μια τραγική κατάσταση. Είχαν υποβληθεί συνολικά 4.200 αιτήσεις στη πλατφόρμα και είχαμε εξεταστεί μόνο οι 600, 3500 ήταν στην ουρά με 180 ημέρες αναμονή για τον προέλεγχο πληρότητας του φακέλου. Σήμερα, πριν 10 μέρες, μηδενίστηκε ο χρόνος αναμονής στον προέλεγχο αφού το κατεβάσαμε στις 40 μέρες πολύ γρήγορα, πριν 10 μέρες την ημέρα που υποβάλει ο πολίτης στο e-ΔΟΑΤΑΠ την ίδια μέρα γίνεται ο προέλεγχος και προχωράει η αίτησή του.

Σε έξι μήνες εκδώσαμε περισσότερες πράξεις αναγνώρισης από ότι εκδίδονταν σε ένα χρόνο: Το πρώτο εξάμηνο του 2022, δηλαδή 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου δώσαμε 5.600 πράξεις αναγνώρισης. Ο ετήσιος μέσος όρος της δεκαετίας 2010-2019 ήταν 5.340, δηλαδή σε έξι μήνες εκδώσαμε περισσότερες από ότι εκδίδονταν σε ένα χρόνο. Αυτό έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγικότητας του οργανισμού.

3.500 ιδρύματα απ΄όλο τον κόσμο: Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει ετοιμάσει ήδη από τώρα και το μοντέλο που προβλέπει το νομοσχέδιο, το εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, που θα είναι στη διάθεση των πανεπιστημίων. Είναι 3.500 ιδρύματα απ΄όλο τον κόσμο και όλο το εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων τύπων τίτλων. Είναι διδακτορικό; Είναι μεταπτυχιακό; Είναι βασικό πτυχίο; Και τα πανεπιστήμια το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να δουν αν είναι η αίτηση από το εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του ΔΟΑΤΑΠ. Είναι από το εθνικό μητρώο τύπων τίτλων του ΔΟΑΤΑΠ τύπων τίτλων; Αν είναι θα μπορεί να εξετάζει αυτή την αίτηση και να πηγαίνει ο άνθρωπος στο μεταπτυχιακό του.


ΠΗΓΉ: esos.gr

Σχόλια