Εν αναμονή της επιστροφής πετρελαίου του πρώτου εξαμήνου του 2022 στους κατ’ επάγγελμα αγρότες

Εν αναμονή της επιστροφής πετρελαίου. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών-ενισχύσεων -αποζημιώ...


Εν αναμονή της επιστροφής πετρελαίου. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών-ενισχύσεων -αποζημιώσεων

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου του πρώτου εξαμήνου του 2022 στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το ποσό που θα μοιραστεί θα ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο μετά από τους διασταυρωτικούς ελέγχους θα καταβληθεί η εξόφληση με 40 εκατ. ευρώ. Σε ειδική πλατφόρμα θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην οποία θα δηλωθεί από τους δικαιούχους η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. 

Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών τους α’ εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών-ενισχύσεων αποζημιώσεων είναι το εξής:

*Την 1η Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ στους δικαιούχους της αποζημίωσης για τις ζημιές που είχαν προκληθεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο προανθικό στάδιο από τους παγετούς, την άνοιξη του 2021, μετά και το πράσινο φως που δόθηκε από τη Βουλή.

* Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πληρωμή της προκαταβολής των Νέων Αγροτών Υπομέτρο 6.1. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων και αμέσως μετά θα καταρτιστεί την τελική βαθμολογική κατάταξη η οποία και θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τους επιλαχόντες. Βέβαια η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

* Όσον αφορά τις «πολεμοενισχύσεις» για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή θα καταβληθεί σε όλα τα είδη εκτροφής, με διαφορετικά όμως κριτήρια για κάθε είδος. 

Βασικό κριτήριο είναι αν τα ζώα σιτίζονται όλο το χρόνο εντός στάβλου ή αν βγαίνουν έξω για βοσκή. Κι αυτή η ενίσχυση θα καθυστερήσει να καταβληθεί, αφού ακόμη η ελληνική πρόταση δεν έχει πάει στις Βρυξέλλες για έγκριση.

Σχόλια