Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας : Σε μείωση 50% του ζωικού κεφαλαίου οδηγείται η κτηνοτροφική παραγωγή

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας για το άμεσο μέλλον του κλάδου, καθώς το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα των...


Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας για το άμεσο μέλλον του κλάδου, καθώς το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου, από το 20% που βρίσκεται σήμερα, στο 50%.

Για την αποτροπή της κατάστασης προτείνει σειρά μέτρων τα οποία κοινοποιεί με επιστολή του προς τους αρχηγούς των καμάτων και τους υπεύθυνους αγροτικού, ως εξής:


«Θέμα: Άμεσες προτεραιότητες για την κτηνοτροφία

Κύριε Πρόεδρε,


Κυρίες Κύριοι Υπεύθυνοι Αγροτικού,

Η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή προχωράει με όλο πιο γοργά βήματα. Έχουμε πολύ καιρό ενημερώσει την Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γι’αυτό, ζητώντας στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας της κτηνοτροφίας.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαμε στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας.

Το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί το 65-70% του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος, έχει αυξηθεί 70% – 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της ενέργειας 50- 80 % (ρεύμα, πετρέλαιο) δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην παραγωγή μας. Η ρευστότητα επίσης είναι μηδενική στη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά προστίθενται και τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από τα δάνεια των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων στην πρώην ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η διαχειρίστρια εταιρία των χρεών της πρώην ΑΤΕ που ζητάει πληρωμή μέχρι το πενταπλάσιο του κεφαλαίου, χωρίς διακανονισμό, απειλεί με πλειστηριασμούς στάβλων και πρώτης κατοικίας.

Ζητάμε ΑΜΕΣΑ μέτρα πυρόσβεσης

– Ενίσχυση 150€ ανά αγελάδα.

– 15 € ανά προβατίνα και γίδα που η κάθε εκμετάλλευση έχει παραδώσει τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα το 2021 και 2.000 κιλά γάλα για τα νησιά. Εάν δεν έχει παραδώσει γάλα και έχει παραδώσει επαρκή αριθμό αρνιών για σφαγή να υπαχθούν στην ενίσχυση.

– Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και από τις άλλες τράπεζες και πολυετή ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών, αφού διαγραφεί το 80% των τόκων και το 50% του κεφαλαίου.

– Μηδενικός φόρος στο πετρέλαιο για το 2022.

Τα μέτρα θα πρέπει να παρθούν άμεσα διότι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου που γίνεται σήμερα σε ποσοστό 20% , εάν δεν μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να αποθηκεύσουν τις ζωοτροφές για τη χειμερινή περίοδο τώρα, η μείωση θα φθάσει το 50% του ζωικού κεφαλαίου».

Σημειώνεται πως ήδη η εν λόγω επιστολή έχει κατατεθεί στην Βουλή ως αναφορά, από τον βουλευτή Αργολίδας και Υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια