Με 6 δις ευρώ κατασκευάζονται 25 υδροηλεκτρικά για την ενεργειακή & διατροφική αυτάρκεια της χώρας....

Γιατί έχουν λησμονηθεί από το πολιτικό μας σύστημα; Πολύ συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, ιδια...


Γιατί έχουν λησμονηθεί από το πολιτικό μας σύστημα;
Πολύ συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, ιδιαίτερα μετά την ενδεχόμενη παράταση στο κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου και μετά τις 21 Ιουλίου. Η κυβέρνηση διατείνεται πως η χώρα έχει εναλλακτικό σχέδιο, εστιάζοντας προφανώς στην εισαγωγή -και πάλι- εισαγόμενου πανάκριβου υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, από ΗΠΑ, Αλγερία και Κατάρ.

Τό ίδιο ισχύει και με την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώνει ότι με εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και από Καναδά και Αργεντινή θα υπάρξει επάρκεια τροφίμων για το χειμώνα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών- εξαγωγών αυξήθηκε κατά 84%(!) το μήνα Μάϊο.

Είναι προφανές ότι απαιτείται ένας εθνικός σχεδιασμός για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας σε ΑΠΕ όχι όμως χωρίς χωροταξικό σχέδιο με τη λογική του Φαρ Ουέστ που ισχύει σήμερα, όπου ο πιο δυνατός ενεργειακός παίχτης επιβάλλει τους όρους του είτε για γιγαντιαία φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, είτε για ανεμογεννήτριες σε απάτητες βουνοκορφές με φυσικό κάλλος και ιστορία (βλέπε Άγραφα).

Πολύ δε περισσότερο όταν η παραγωγή ενέργειας , τροφίμων, αντιπλημμυρικής προστασίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης συνδέεται με τα έργα πολλαπλής σκοπιμότητας όπως τα υδροηλεκτρικά που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμες αποθήκες και ενέργειας και νερού για το μέλλον.

Ο τ, Επικ. καθηγητής του ΕΜΠ Ιωάννης Στεφανάκος σε άρθρο τονίζει πως με 7- 8 δις ευρώ μπορούν να ολοκληρωθούν 25 υδροηλεκτρικά έργα στη χώρα μας που έχει αναξιοποίητο το 65% του υδάτινου δυναμικού της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ανεξήγητους λόγους, καθώς η μη επιλογή τους διατρέχει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:.

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Επενδύοντας περί τα 6-7 δισ. ευρώ (~2.500 ευρώ / KW): ήτοι το 15% μόνον των άστοχων κατά την άποψη μας δαπανηθέντων ποσών για την οριζόντια και όχι στοχευμένη οικονομική ενίσχυση διαφόρων ομάδων κατά την περίοδο του COVID, τα οποία εν πολλοίς διοχετεύθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στην κατανάλωση:

-Ολοκληρώνονται εικοσιπέντε (25) νέα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα.
-Προστίθενται ~ 2.500 MW ισχύος αιχμής στο σύστημα (αύξηση 75%).
-Παράγονται ~ 6.000 GWh ήπιας, ανανεώσιμης και εγχώριας πρόσθετης ενέργειας αιχμής (αύξηση 150%).
-Προστίθενται 5.000 εκ. κυβικά μέτρα αποθήκης νερού (αύξηση 70%).
-Ικανοποιείται ο στόχος του ΕΣΕΚ (31.12.2019) για ποσοστό παραγωγής από ΑΠΕ 61%, στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι το 2030.
-Βελτιώνεται η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη πεδινών περιοχών.
-Θωρακίζεται η χώρα για την αντιμετώπιση παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας.
-Βελτιώνεται η ενεργειακή μας αυτονομία.


Σχόλια