Σέρρες: Αγρότες με τα τρακτέρ στους δρόμους σε μια συμβολική διαμαρτυρία

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για τις ζημιές, που υπέστησαν, ζήτησαν  από την πόλη των Σερρών αγρότες από τους Δήμους Αμφίπολης και Νέας...


Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για τις ζημιές, που υπέστησαν, ζήτησαν  από την πόλη των Σερρών αγρότες από τους Δήμους Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης.

Οι αγρότες που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά από το μπουρίνι της 25ης Ιουνίου σε μια συμβολική διαμαρτυρία βρέθηκαν σήμερα με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών, όπου παρέμειναν για μία ώρα και αφού πρώτα επέδωσαν υπόμνημα στον Αντιπεριφερειάρχη, Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο με αποδέκτες το Γραφείο του πρωθυπουργού, τα υπουργεία εσωτερικών και αγροτικής ανάπτυξης, τους Σερραίους βουλευτές και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Με το υπόμνημα, το οποίο υπογράφουν δεκάδες αγρότες αυτών των περιοχών, ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας όπως είχε γίνει με τον «Ιανό», άμεση εκτίμηση των ζημιών από το ΕΛΓΑ με διαδικασία fast track, δίκαιες αποζημιώσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες εμπορικές αξίες των προϊόντων, αξιοποίηση από το Υπουργείο όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και από την Ε.Ε. για την αντικατάσταση του πληγέντος φυτικού κεφαλαίου των πολυετών καλλιεργειών, αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους και παράταση του χρόνου υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων λόγω ανωτέρας βίας.


Ο εκπρόσωπος των αγροτών Μιχάλης Παπαδόπουλος είπε: «Ο Δήμος Αμφίπολης περνάει δύσκολες στιγμές. Η ζημιά ήταν καταστροφική και ολοκληρωτική. Οι αγρότες δεν ήρθαν να επαιτήσουν, ήρθαν να απαιτήσουν από τον ασφαλιστικό τομέα που καταβάλλουν ασφάλιστρα να αποζημιώσει δίκαια και άμεσα την αγροτική παραγωγή που είναι ασφαλισμένη. Όλοι οι επαγγελματίες, όταν παθαίνουν ζημιά από θεομηνία, το κράτος τους καταβάλλει κάποια ενίσχυση. Στους αγρότες δεν καταβάλλει τίποτα. Είναι κρανίου τόπος. Τα εφόδια που έχουν παρθεί για αυτήν την γεωργική παραγωγή δεν έχουν πληρωθεί και είχαν 300% αύξηση. Τα πετρέλαια δεν έχουν πληρωθεί. Καλείται ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την παραγωγή, όχι στο 1/3 της αξίας όπως επιδιώκει αλλά στην πραγματική εμπορική τιμή ως ασφαλιστικός φορέας».


«Είναι ξεκάθαρο ότι η ζημιά είναι 100%. Χωράφια ισοπεδώθηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι, που είχαν ρίξει λίγο πριν το μπουρίνι τα τελευταία λιπάσματα, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Η επίσημη πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα γιατί είναι θέμα επιβίωσης και σεβασμού αυτών των ανθρώπων» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος που υπογράμμισε για τον ΕΛΓΑ « με αυτόν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ πράγματι οι τιμές είναι έξω από την πραγματικότητα γιατί με το κόστος της παραγωγής και ολόκληρη την τιμή την παλιά να έδινε πάλι δεν μπορεί να το καλύψει. Αυτό πρέπει να καταλάβουν κάποιοι».


Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο διοικητήριο ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φρανσταλής ζήτησε άμεση χρηματική ενίσχυση οριζόντια των αγροτών, είπε ότι υπάρχει πίεση προς την Πολιτεία ενώ τόνισε ότι η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική σε 30 με 50 χιλιάδες στρέμματα του Δήμου του. Ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι αγρότες με μια επιπλέον έκταση οικονομική ενίσχυση αφού ήταν μια θεομηνία, ένας ανεμοστρόβιλος που σάρωσε τα πάντα.


«Απαιτείται ένα σχέδιο ουσιαστικής και ταχύτατης ανασυγκρότησης των Δήμων Αμφίπολης και Ν. Ζίχνης με αυξημένες αποζημιώσεις, ώστε να αποφευχθεί η φτωχοποίηση και η εγκατάλειψή τους» τόνισε ο βουλευτής Λευτέρης Αβραμάκης ενώ ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης είπε ότι πρέπει να γίνει μια κίνηση από τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των περιοχών που έχουν πληγεί και με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει, το de minimis, για αποζημιώσεις έκτακτων περιπτώσεων ήσσονος σημασίας.


Για στήριξη των αγροτών μίλησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου ζήτησε να γίνει την επόμενη εβδομάδα μια σύσκεψη όλων των φορέων για να δοθεί διάσταση στο θέμα.


ΠΗΓΉ: ertnews.gr

Σχόλια