Η σοβαρή ξηρασία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ήμισυ σχεδόν της επικράτειας της ΕΕ κινδυνεύει από σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία, εν μέ...Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ήμισυ σχεδόν της επικράτειας της ΕΕ κινδυνεύει από σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο πρωτοφανής καύσωνας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη στην παραγωγή τροφίμων που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στην κάλυψη του κενού που άφησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αξιολόγηση της ξηρασίας του Ιουλίου, που δημοσιεύθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα (18 Ιουλίου), δίνει μια ζοφερή εικόνα ξηρών και δύσκολων μηνών μπροστά μας.

Διαπίστωσε ότι το 46% της επικράτειας της ΕΕ είναι επί του παρόντος εκτεθειμένο σε υψηλά επίπεδα ξηρασίας, ενώ το 11% παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Η έλλειψη υγρασίας στο έδαφος επιδρά αρνητικά στη βλάστηση, αυξάνοντας την πίεση στα γεωργικά συστήματα της ΕΕ και προκαλώντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στις αποδόσεις των καλλιεργειών.

«Ο ανταγωνισμός για τους υδάτινους πόρους είναι μεγάλος και ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις του νερού και της θερμότητας έχουν «μειώσει την απόδοση και το δυναμικό των καλλιεργειών».

Ειδικότερα, η έκθεση ξεχωρίζει τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, καθώς και αρκετές μεσογειακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Νότιας Ελλάδας, ως περισσότερο επηρεασμένες.

Και ο κίνδυνος αυτός μόνο αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνει μια ανοδική τάση των κινδύνων ξηρασίας.

«Η σοβαρή ξηρασία που πλήττει αρκετές περιοχές της Ευρώπης από τις αρχές του έτους συνεχίζει να επεκτείνεται και να επιδεινώνεται», αναφέρει, προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, το νερό «ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο τους επόμενους μήνες».

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης, η Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας Μαρίγια Γκαμπριέλ σημείωσε ότι η πίεση αυτή προκαλεί μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών από μια «ήδη αρνητική προοπτική για τα δημητριακά και άλλες καλλιέργειες». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αποτελεί μια προειδοποίηση ότι η κλιματική αλλαγή «αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ξηρασιών και δασικών πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο».

Ακύρωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων

Λόγω του έντονου καύσωνα ορισμένοι προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες των αγροτών να αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι μάταιες.

Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας σημείωσε ότι η χώρα προβλεπόταν να φθάσει σε παραγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών φέτος, αλλά ότι, λόγω των σημερινών εξαιρετικών κλιματικών συνθηκών, η παραγωγή έχει «πέσει σε 17 με 18 εκατομμύρια τόνους».

Όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, η Ισπανία εκμεταλλεύτηκε φέτος ορισμένες παρεκκλίσεις στο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των καλλιεργειών σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που άφησε ο πόλεμος στην Ουκρανία – αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, δήλωσε ο υπουργός.

«Όλα αυτά παρά τις εκκλήσεις έναντι της Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία όσον αφορά την αγρανάπαυση και την αύξηση της γεωργικής γης», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για περαιτέρω ευελιξία στην ΚΑΠ υπό το πρίσμα των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Από την πλευρά της, η ουγγρική αντιπροσωπεία έθεσε τις ανησυχίες της για τη σοβαρή κατάσταση ξηρασίας στη χώρα κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών, η οποία σημειώνει ότι, μετά από έλλειψη βροχής για πολλούς μήνες, η περιεκτικότητα του εδάφους σε υγρασία σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι σχεδόν μηδενική.

Ως εκ τούτου, αναμένεται «δραστική υποχώρηση της απόδοσης των καλλιεργειών» σε όλους σχεδόν τους τομείς της φυτικής παραγωγής, γεγονός που απειλεί επίσης την επισιτιστική ασφάλεια και την παροχή ζωοτροφών, τόνισε η αντιπροσωπεία.

Η χώρα προσχώρησε στις εκκλήσεις της Ισπανίας για μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ φέτος, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών όσον αφορά τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, καθώς και τη στήριξη της άρδευσης.

Από Natasha Foote | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Σχόλια