Απάντηση του ΥπΑΑΤ για τους παραγωγούς μήλων της Φλώρινας σε ερώτημα του Κυριάκου Βελόπουλου

Απάντηση στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με τους παραγωγούς μήλων που έχουν μείνει χωρίς εισόδημ...


Απάντηση στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με τους παραγωγούς μήλων που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην απάντηση αναφέρει: “Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και Π.Ε. Φλώρινας, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως όψιμες κερασιές καρυδιές, μηλιές κ.λ.π., της περιοχής εξαιτίας των παγετών της Άνοιξης 2021 διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω καλλιέργειες βρίσκονταν κατά το ζημιογόνο αίτιο σε προανθικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, οι καλλιέργειες καρποφόρων δένδρων καλύπτονται ασφαλιστικά για τον παγετό κατά την περίοδο της άνθισης και όχι όταν βρίσκονται σε προανθικό στάδιο.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι για τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2021 στην Π.Ε Φλώρινας σε διάφορες καλλιέργειες (συμπεριλαμβανομένων των μηλιών) και καλύπτονται ασφαλιστικά σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισής Φυτικής Παραγωγής, έχουν ήδη καταβληθεί στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς αποζημιώσεις ύψους 11.554.739 ευρώ και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους σε επόμενη πληρωμή το προσεχές διάστημα”.

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια