Τυχερό Έβρου: Συναγερμός από την εμφάνιση σκουληκιού σε καλλιέργειες με τριφύλλια, βαμβάκι, ηλιόσπορο & πεπόνια

Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πλήττει τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα την ευρύτερη αγροτική περιοχή Τυχερού. Λεπιδόπτερα της οικογένειας Grambida...


Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πλήττει τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα την ευρύτερη αγροτική περιοχή Τυχερού. Λεπιδόπτερα της οικογένειας Grambidae προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες.

Πρόκειται για ένα σκουλήκι όπως αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης, το οποίο εμφανίσθηκε ξαφνικά σε τεράστιες ποσότητες σε μια περιοχή που εκτείνεται από την τοποθεσία Ντουρούτζα, Θυμαριά, Δέλτα Έβρου , Ορμανια Τυχερού, συνολικής έκτασης 10-12 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επέλαση επεκτείνεται και στα χωριά Φυλακτό, Λαγυνά και Γεμιστή.

Το χαρακτηριστικό του σκουληκιού αυτού που εικάζεται ότι προήλθε από σμήνη πεταλούδων που είχαν εμφανισθεί προ ημερών στην περιοχή εξαπλώνεται ταχύτατα καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το φυτό που προσβάλει .

Οι πρώτες καλλιέργειες που επλήγησαν είναι τα τριφύλλια πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και όπως λένε οι ειδικοί το έντομο αυτό προχωρά και σε άλλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, τα ηλιοσπορα και τα πεπόνια.


Κλιμάκιο γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικου Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου επισκέφθηκε αμέσως την περιοχή παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειαρχη Βασίλη Δελησταματη και του προϊσταμένου του τμήματος Βαγγέλη Δεδογλου, όπου μετα την διαπίστωση αυτή συστήνουν στους αγρότες τον καθημερινό έλεγχο των αγροτεμαχίων τους και τον άμεσο ψεκασμό των καλλιεργειών με επίγεια ή εναέρια μέσα για την αποφυγή πιθανών προσβολών. Ειδική τουρμπίνα ραντισμού διατίθεται στους αγρότες από την Περιφέρεια για το σκοπό αυτό.

Επιπροσθέτως συνεργεία του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν την περιοχή ώστε να έχουν μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

«Δεν έχει υπάρξει τέτοιο φαινόμενο άλλη φορά δηλώνει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Δαρούσης είναι εκατομμύρια τα σκουλήκια τα οποία την ώρα που περπατάς ανεβαίνουν πάνω σου.»

Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσει κανείς τις εκτάσεις που έχουν πληγεί αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι ορισμένες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες για την συμπεριφορά του εντόμου αυτού που δείγμα του έχει σταλεί στο Κέντρο Ερευνών στην Αθήνα με το οποίο συνεργάζεται η Περιφέρεια ΑΜΘ ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα του, η διάρκεια ζωής του και αν πρόκειται να εμφανισθεί ξανά στην περιοχή.

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια