Η Ευρώπη «διψάει» και λαμβάνει δραστικά μέτρα κατά της λειψυδρίας

Η Ευρώπη διψάει. Η κλιματική αλλαγή, οι απαρχαιωμένες υποδομές και τα απόβλητα καθιστούν το πόσιμο νερό ένα ολοένα και πιο πολύτιμο αγαθό. Σ...


Η Ευρώπη διψάει. Η κλιματική αλλαγή, οι απαρχαιωμένες υποδομές και τα απόβλητα καθιστούν το πόσιμο νερό ένα ολοένα και πιο πολύτιμο αγαθό.

Στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελβετία είναι η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού με περίπου 300 λίτρα την ημέρα.

Ακολουθεί η Ιταλία όπου κάθε κάτοικος καταναλώνει 245 λίτρα νερού την ημέρα: έως 30 λίτρα μόνο για το βούρτσισμα των δοντιών τους, 50 λίτρα για το ντους και πάνω από 100 λίτρα για το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Στην Ελλάδα η ημερήσια κατανάλωση νερού υπολογίζεται στα 150 λίτρα την ημέρα.

Στη Βερόνα της Ιταλίας, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του πόσιμου νερού.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου απαγορεύεται η χρήση νερού για άρδευση λαχανόκηπων, αθλητικών γηπέδων και γέμισμα πισινών, περιορίζοντας τη χρήση πόσιμου νερού για οικιακούς σκοπούς, για προσωπική καθαριότητα και υγιεινή.

Κάτοικοι της πόλης αναγνωρίζουν την σημασία των μέτρων, ωστόσο θεωρούν ότι είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα που έχουν σχεδιαστεί.

Περισσότερο από το 80% της Πορτογαλίας έχει ταξινομηθεί επίσημα στις περιοχές με συνθήκες «σοβαρής» ή «ακραίας» ξηρασίας που είναι από τις χειρότερες των τελευταίων 20 ετών.

Αυτή η ξηρασία οδήγησε τις μεγάλες υδατοδεξαμενές να φτάσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ηπειρωτική Πορτογαλία ήταν τον Μάιο με περίπου 97,1% της επικράτειας στην κατηγορία σοβαρής ξηρασίας και 1,4% στην κατηγορία ακραίας ξηρασίας. Μια κατάσταση που κινδυνεύει να γονατίσει τη γεωργία της χώρας.

ΠΗΓΉ:euronews 

Σχόλια