Αναφορά Χαρίτση για το συμψηφισμό των κρατικών ενισχύσεων με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Αναφορά Χαρίτση για το συμψηφισμό των κρατικών ενισχύσεων με τις επιστρεπτέες προκαταβολές 28/7/2022-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΛ...


Αναφορά Χαρίτση για το συμψηφισμό των κρατικών ενισχύσεων με τις επιστρεπτέες προκαταβολές
28/7/2022-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

« Ο συμψηφισμός των κρατικών ενισχύσεων με τις επιστρεπτέες προκαταβολές συνιστά περαιτέρω συρρίκνωση του πληττόμενου αγροτικού εισοδήματος»


Με κοινοβουλευτική του Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε την επιστολή του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – Η ΕΝΩΣΗ, που αφορά την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για συμψηφισμό των ποσών των Κρατικών Ενισχύσεων που δίδονται σε παραγωγούς διαφόρων Τομέων, με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν λάβει.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας με τα εξοντωτικά κόστη διαβίωσης και παραγωγής είναι παράλογο να συμψηφίζονται οι ενισχύσεις ειδικά σε πυρόπληκτους παραγωγούς την στιγμή μάλιστα που οι μη κατά κύριο επάγγελμα παραγωγοί που ήταν πυρόπληκτοι δεν ενισχύθηκαν.

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά ενήμερωση από το ΥΠΑΑΤ για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών, ειδικά των πυροπλήκτων, με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας με τα εξοντωτικά κόστη διαβίωσης και παραγωγής.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Επιστολή του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – Η ΕΝΩΣΗ για τις Κρατικές Ενισχύσεις και την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξανδρος (Αλέξης) Χαρίτσης καταθέτει αναφορά προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επιστολή του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – Η ΕΝΩΣΗ, που αφορά τις Κρατικές Ενισχύσεις και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι κατόπιν απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε παραγωγούς διαφόρων τομέων θα τους αφαιρείτε από το τελικό ύψος της ενίσχυσης τους το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχουν λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή. Όπως αναφέρουν έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση θα καταβάλλεται με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο Α.Σ. Μεσσηνίας τέλος αιτείται από το ΥΠΑΑΤ, να μεριμνήσει άμεσα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε, είτε να υπάρξει συμψηφισμός με το σκέλος του προς επιστροφή ποσού, είτε αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά στοιχεία να μην υπάρξει συμψηφισμός. Παράλληλα να μεριμνήσει άμεσα για την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και δη του συνόλου των πυρόπληκτων.

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2022

Ο Καταθέτων Βουλευτής

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Σχόλια