Ξαναγέμισε το αρδευτικό δίκτυο στον Ν. Καρδίτσας

Ξαναγέμισε το αρδευτικό δίκτυο στον Ν. Καρδίτσας- Είχε αδειάσει λόγω καταστροφής χωμάτινου φράγματος στη Μέλισσα Μέσα σχετικά σύντομο χρονικ...


Ξαναγέμισε το αρδευτικό δίκτυο στον Ν. Καρδίτσας- Είχε αδειάσει λόγω καταστροφής χωμάτινου φράγματος στη Μέλισσα


Μέσα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση σε μεγάλο τμήμα ανατολικά του αρδευτικού δικτύου στον Νομό Καρδίτσας, στο οποίο εμφανίστηκε ξαφνική λειψυδρία λόγω καταστροφής του χωμάτινου φράγματος στη Μέλισσα.

Όπως μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, από την περασμένη Παρασκευή 16/7, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα άρδευσης καλλιεργειών αφού «στέρεψε» το δίκτυο προς Καρποχώρι – Μάρκο -Γοργοβίτες – Παλαμά. 

Όμως η άμεση παρέμβαση στο φράγμα και η αύξηση της παροχέτευσης υδάτινων ποσοτήτων από τη Λίμνη Πλαστήρα στο ανώτατο όριο των 1.900.000 κμ/ημέρα, έδωσαν γρήγορα λύσεις. Το τελευταίο διήμερο, το νερό επανήλθε σε συνηθισμένα επίπεδα σε Καλέντζη Μέγα, Λείψιμο και Ιταλικό, όπως και στο αρδευτικό δίκτυο που ειδικά αυτή την περίοδο πρέπει να είναι γεμάτο αφού η ζήτηση κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα

Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για τη ζημιά στο φράγμα της Μέλισσας, ενεργοποιήθηκε άμεσα και προχώρησε στην αποκατάσταση

Τη λειψυδρία αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό περιοχές στα Καλυβάκια του Παλαμά όπου οι αγρότες δεν μπορούσαν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Αλλά γενικά, τα καταληκτικά σημεία του αρδευτικού δικτύου που βρίσκονται στο Δήμο Παλαμά, σε παρόμοιες περιπτώσεις κάθε χρόνο έχουν σοβαρά θέματα λειψυδρίας, τα οποία, εκ των πραγμάτων, λόγω των πεπαλαιωμένων υποδομών, χρειάζονται αρκετές ημέρες να διευθετηθούν.

Σε ό,τι αφορά τώρα στις ποσότητες νερού που διοχετεύονται στο δίκτυο από τη Λίμνη Πλαστήρα, ο κ. Νούσιος επισήμανε ότι για αυτή την εβδομάδα είχε αποφασιστεί μέχρι και την Τετάρτη 20/7 να είναι 1.900.000 κμ/ημέρα. Στη συνέχεια, μέχρι και την Παρασκευή 22/7, η παροχή μειώθηκε στα 1.700.000 κμ/ημέρα. Ακολούθως, θα εκτιμηθούν εκ νέου η κατάσταση και οι ανάγκες και θα ληφθεί νέα σχετική απόφαση.
Πάντως, τη χρονική περίοδο 15 Ιουλίου έως και 15 Αυγούστου, επειδή οι βαμβακοκαλλιέργειες στο Νομό μας είναι σε στάδιο πλήρους ανάπτυξης, η ζήτηση νερού είναι τεράστια σε όλες τις περιοχές. Επομένως. απαιτείται εγρήγορση και συνετή διαχείριση από τις αυτοδιοικητικές αρχές και όλους τους εμπλεκομένους, ώστε να μην διαταραχθεί η αρδευτική ομαλότητα.

Τέλος, η στάθμη στη Λίμνη Πλαστήρα που δέχεται κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη πίεση για κάλυψη αρδευτικών απαιτήσεων στο Νομό μας και όχι μόνο, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, όντας κάποια μέτρα πάνω από το οικολογικό όριο.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)


Σχόλια