Λύση η Ευφυής Γεωργία...

Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ:-Λύση η Ευφυής Γεωργία «Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σήμερα ο παραγωγός χρειάζεται να αξιοποιήσει το εργαλείο της ψηφιοπο...


Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ:-Λύση η Ευφυής Γεωργία
«Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σήμερα ο παραγωγός χρειάζεται να αξιοποιήσει το εργαλείο της ψηφιοποίησης των καλλιεργειών, δηλαδή την ευφυή γεωργία». 

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βάση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Οι παγκόσμιες εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, η αστάθεια στις αγορές και ο υψηλός ανταγωνισμός, επηρεάζουν βαθύτατα και τον αγροτικό τομέα.

«Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σήμερα ο παραγωγός χρειάζεται να αξιοποιήσει το εργαλείο της ψηφιοποίησης των καλλιεργειών, δηλαδή την ευφυή γεωργία», δήλωσε στη Euractiv Ελλάδας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), κ. Γιώργος Κατσούλης.

Πρόκειται για τα έξυπνα συστήματα γεωργίας που μπορούν να δημιουργήσουν στοχευμένες δράσεις από πλευράς του παραγωγού, και όσον αφορά τις φυτοπροστατευτικές διαδικασίες. Η ευφυής γεωργία είναι χρήσιμη, για παράδειγμα, και για τις αρδεύσιμες καλλιέργειες, καθότι δίνεται η δυνατότητα να υπολογισθεί η ποσότητα νερού που έχει ανάγκη το χωράφι του.

«Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, επειδή δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ροές, η χρήση όλων των έξυπνων συστημάτων είναι ένα καλό ‘bypass’ για να μπορεί ο παραγωγός να κατανοεί καλύτερα την απαίτηση που έχει η καλλιέργειά του και να κάνει στοχευμένες δράσεις για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τις δαπάνες του», εξηγεί ο κ. Κατσούλης.

Προκειμένου, όμως, ο παραγωγός να μπορεί να αξιοποιήσει τις έξυπνες αυτές τεχνολογίες της γεωργίας, απαιτείται μια γενικότερη προσπάθεια και βοήθεια και από το κράτος εκσυγχρονισμού της υπαίθρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κατσούλης, «σε πολλές αγροτικές περιοχές δεν υπάρχει καν σήμα κινητής τηλεφωνίας».

«Ήδη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ελλάδα, τρέχουν διαδικασίες ψηφιοποίησης των καλλιεργειών. Από την άλλη, προϋπόθεση για να μπορεί στην πράξη να αξιοποιηθεί η ευφυής γεωργία είναι να εξασφαλιστούν σύγχρονα δίκτυα και τα κατάλληλα εφόδια ώστε ο παραγωγός να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Και ακόμα περιμένουμε να γίνουν μεγαλύτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.», πρόσθεσε ο κ. Κατσούλης.

Ευφυής γεωργία και κλίμα

Σήμερα, στον κόσμο των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων, είναι σημαντικό να στοχεύσουν οι αγρότες στη βιώσιμη παραγωγή προς όφελος του κλίματος, της οικονομίας, αλλά και για την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

«Βιώσιμη παραγωγή είναι η παραγωγή που μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή μεθοδολογία και τις φιλικές για το περιβάλλον πρακτικές που μπορούν να παράξουν προϊόντα υψηλού ποιοτικού επιπέδου.», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΣΟΕΕ.

«Η βιώσιμη παραγωγή απαιτεί στοχευμένες καλλιεργητικές πρακτικές. Και η ευφυής γεωργία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για τον παραγωγό σε αυτή τη διαδικασία», συμπέρανε ο κ. Κατσούλης.
Από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη | Euractiv Greece


Σχόλια