Μειώθηκαν οι φωτιές στα σιτοχώραφα - Αυξήθηκαν στα αλώνιστα

Η αυστηροποίηση των ελέγχων και η επιβολή προστίμων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στους δράστες που συλλαμβάνονται να βάζουν φωτιές σε σιτοχ...


Η αυστηροποίηση των ελέγχων και η επιβολή προστίμων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στους δράστες που συλλαμβάνονται να βάζουν φωτιές σε σιτοχώραφα, έφερε μείωση των πυρκαγιών σε δασικές-αγροτικές εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου. Από 60 στρ. που έκαιγε συνήθως μια πυρκαγιά, τα τελευταία 2 χρόνια μειώθηκαν σε 10 στρ.!

 Φέτος όμως παρουσιάστηκε το φαινόμενο αύξησης πυρκαγιών σε αλώνιστα σιτηρά, προφανώς από ατύχημα, δηλαδή από φωτιές που ξέσπασαν σε γειτονικά χωράφια που αλωνίστηκαν.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχο Ευάγγελο Φαλάρα ΅

«Από αρχή του έτους έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Θεσσαλία 515 φωτιές σε δασικές αγροτικές εκτάσεις, καίγοντας 1.380 στρέμματα. Μόνο τον Ιούνιο ξέσπασαν 178 πυρκαγιές καίγοντας 800 στρέμματα. Αρκετές από τις φωτιές αυτές σημειώθηκαν σε αλώνιστα χωράφια, προκαλώντας απόγνωση και μεγάλη καταστροφή στους παραγωγούς δημητριακών, με βάση και τα έξοδα που κάνανε και την τιμή που προσδοκούσαν να απολαύσουν. 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει επιβάλει 17 πρόστιμα (14 στη Μαγνησία, 2 στον νομό Λάρισας, 1 στα Τρίκαλα). Η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες παραβάσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προβλέπει τα εξής: 
Πρώτο στάδιο είναι η βεβαίωση της παράβασης, δεύτερο η έναρξη της ποινικής διαδικασίας και το τρίτο η αστική απαίτηση που αφορά ιδιώτες, όταν κάποιος θεωρεί ότι επλήγη οικονομικά από άλλο παραγωγό. 
Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα αγροτεμάχια που κάηκαν, αλλά και για το χωράφι από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τα οποία ξεκινάνε από 3% και σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις φτάνουν το 20%, στο σύνολο των επιδοτήσεων που λαμβάνει ένα ΑΦΜ».

Όσον αφορά την άδεια που μπορεί να ζητήσει κάποιος για να προχωρήσει σε καύση των χωραφιών, αυτό συνηθίζεται κυρίως σε θερμοκήπια με λουλούδια, στα οποία προβλέπεται να γίνει επανασπορά. Κι αυτό γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. 

Στα σιτοχώραφα δύσκολα μπορεί κάποιος να πάρει τη σχετική αδειοδότηση από τη ΔΑΟΚ για να προχωρήσει σε προβλεπόμενη καύση. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου η νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά τις φωτιές σε δασικές αγροτικές εκτάσεις.


Σχόλια