Υποχωρούν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα

Σημαντική αποκλιμάκωση στην τιμή τους εμφάνισαν, τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όσο και τα επιμέρους προϊόντα, με πρωταγωνιστές το σ...


Σημαντική αποκλιμάκωση στην τιμή τους εμφάνισαν, τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όσο και τα επιμέρους προϊόντα, με πρωταγωνιστές το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια, το βαμβάκι και τον χυμό πορτοκαλιού. 

Σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών


Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, αν και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια του πολέμου συνεχίζει να υφίσταται, η μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, πλήττοντας τη ζήτηση και η θετική δυναμική του δολαρίου ενδέχεται να περιορίσουν περαιτέρω τις αποδόσεις στα αγροτικά, αλλά και γενικότερα στα εμπορεύματα

Επιπρόσθετα, για τον κλάδο των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), η αναμενόμενη απόφαση για «ξεκλείδωμα» των ουκρανικών σιτηρών και η διοχέτευσή τους στην αγορά, πιθανά να θέσουν σε πτωτική τροχιά τις τιμές τους. 

Η ενίσχυση των εξαγωγών της Ινδίας σε ζάχαρη, ύστερα από τον περιορισμό προηγούμενων μηνών λόγω της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης, πιθανώς να συμβάλλει σε υποχώρηση της τιμής της. Για τα βοοειδή, η σφιχτή παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση, πιθανώς να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή τους. Καθώς η αργή πρόοδος των μουσώνων έχει καθυστερήσει τη σπορά του ρυζιού και οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί στην Ινδία, διαφυλάσσοντας την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, δύναται να υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρυζιού.

ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-15,27%), όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (-9,58%). Καταλύτης της παραπάνω κίνησης ήταν η ενίσχυση του δολαρίου, από την περιοριστική νομισματική πολιτική της Fed, στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, καθώς και της ανακούφισης της αγοράς για τη συμφωνία στο θέμα των σιτηρών. 

Παράλληλα, ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού, σε αρκετές περιοχές της Σανγκάης, τροφοδότησε τις ανησυχίες για εφαρμογή πιθανών περιοριστικών μέτρων, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη. 

Κλειδί, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αποτελέσει η στάση της Fed, καθώς, μέσω υιοθέτησης πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομίας, οδηγώντας πιθανώς και στην ύφεση, κάτι που αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για εμπορεύματα, προκαλώντας πτωτική πίεση στις τιμές τους.


Σχόλια