Εν μέρει ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αγρότες της Κρήτης από την τροπολογία που ψηφίστηκε για τους εργάτες γης

Εν μέρει ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αγρότες της Κρήτης από την τροπολογία- «ανάσα» που ψηφίστηκε από την Βουλή για τους εργάτες γης. «Είναι ...


Εν μέρει ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αγρότες της Κρήτης από την τροπολογία- «ανάσα» που ψηφίστηκε από την Βουλή για τους εργάτες γης. «Είναι μια ευνοϊκή τροπολογία για τους εργάτες γης αλλά δεν λύνει το πρόβλημα» δήλωσεο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος Μιχάλης Καμπιτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέσα από την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και για τους οποίους δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, να αποκτήσουν άδεια διαμονής για 6 μήνες αποκλειστικά για προσωρινή απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν ήδη φύγει για την γειτονική Ιταλία. «Θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα και να δούμε πως θα έρθουν στη χώρα μας εργάτες γης», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, στην οποία αναφέρεται:

«Ψηφίστηκε στις 30/6/2021 η τροπολογία που αναφέρεται στους διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών (ΠΤΧ) που δεν έχουν ρυθμίσει ακόμα τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα για την (προσωρινά) νόμιμη διαμονή και εργασία τους στην Ελλάδα.

Να υπογραμμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο αντικείμενο είχαν δώσει προτεραιότητα για εξεύρεση λύσης ο ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντάς αλλά και οι φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον πρωτογενή τομέα.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ισχύς των διατάξεων που ρύθμιζαν αυτή την διαδικασία (άρθρο 13Α) έληγαν σήμερα 30/6/2022 χωρίς να υπήρχε πρόθεση για παράταση τους.

Το πρώτο εμπόδιο ξεπεράστηκε αφού πλέον η κατηγορία αυτή των εργατών γη που βρίσκονται ήδη στον ελλαδικό χώρο μπορούν να εκδώσουν προσωρινά νομιμοποιητικά έγγραφα, με την διαδικασία κατά παρέκκλιση μετάκλησης η οποία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


Τα επόμενα στάδια για την συνολική διευθέτηση του μείζονος αυτός ζητήματος είναι η απλοποίηση των λοιπών διαδικασιών για την εισδοχή νέου εργατικού δυναμικού στη χώρα μας.

Ως Αγροτικοί φορείς της Κρήτης σε συνεννόηση και με λοιπούς φορείς από την υπόλοιπη Ελλάδα, συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχο των αναγκών στον αγροτικό τομέα, που πρέπει να καλυφθούν άμεσα».πηγή:Creta24

Σχόλια