Την Πέμπτη 25 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαίο

Την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τι...


Την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες

Η διαδικασία επιστροφής θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, με σκοπό μέχρι την Παρασκευή 26 του μήνα τα χρήματα να είναι διαθέσιμα σε όλους τους δικαιούχους αγρότες. Όπως έγραψε πρόσφατα η Agrenda και το Agronews, κανένα τιµολόγιο δεν θα χρειαστεί και καµία πλατφόρµα δεν θα ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο µε πολύ καλή εικόνα των ζυµώσεων και των διεργασιών που γίνονται στη Βάθη, από τον κρατικό προϋπολογισµό θα αντληθούν 67 εκατ. περίπου ευρώ για την χρηµατοδότηση του µέτρου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια, για να δοθεί η ενίσχυση για όλους τους µήνες του 2022.

Η ίδια πηγή δεν αποκλείει να µην υπάρξει τελικά κάποια συµπληρωµατική ενίσχυση, στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραµµατισµό, αφού σε µια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το µπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονοµικών. 

Υπενθυµίζεται ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν την πίστωση εκκαθάρισης στους παραγωγούς µε µια δεύτερη αντίστοιχου µεγέθους πληρωµή µε αυτή του Αυγούστου.

Η επιστροφή θα γίνει λοιπόν µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια. Εκεί υπάρχει ορισµένο ποσό (για παράδειγµα στο βαµβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέµµα), το οποίο όµως διαιρείται µε το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο πρώτο εξάµηνο του έτους. 

Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαµβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ. Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωµένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. 

Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Έτσι, η ενίσχυση στην επικείµενη πληρωµή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο, µε το ποσό ανά κεφάλι να διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου.


ΠΗΓΉ:agronews.gr

Σχόλια